Mindeord: En stor original og personlighed er gået bort

Arne Lindgaard var daglig leder på det historiske værksted Høgdal i årene 1982-2007 og var noget af en institution her

Udgivet:25. marts 2022, 10.50

Læsetid:2 minutter

Som besøgende på Høgdal kunne man høre Arne Lindgaard fortælle om den herlige malkestol til gårdens geder.

Af Keld Dalsgaard Larsen Museumsinspektør v/ Museum Silkeborg

MINDEORD: Arne Lindgaard døde den 14. marts, 77, år efter længere tids svær sygdom. Hermed er en stor original og personlighed ikke længere i blandt os. Arne Lindgaard var et nærværende menneske - alle, som mødte Arne oplevede et engageret, nysgerrigt, vidende og humoristisk menneske. Uhøjtidelig og med smittende godt humør.

Jeg kom til at lære Arne Lindgaard at kende i forbindelse med Det historiske værksted Høgdal, som Arne var daglig leder for. Det var to verdener, som mødtes - den akademiske og teoretiske museumsinspektør og den jordbundne landmand, tømrer og fritidspædagog. Arne Lindgaard gjorde dette møde nemt og utroligt givende, fagligt og menneskeligt.

Arne Lindgaard var en personificering af det historiske værksted Høgdal i årene 1982-2007. En historisk personlighed, som ved sin blotte tilstedeværelse straks fik skoleklasser og børnegrupper til at rykke nysgerrigt nærmere den historiske atmosfære, som gården Høgdal var og er. Arne Lindgaard sprængte alle rammer for pædagogik og undervisning - samværet med Arne på gården Høgdal med dyrene i den storslåede natur blev til noget meget større end pensum og diverse statsautoriserede delmål. Det var en oplevelse i livet - for livet. Med Arne Lindgaard på Høgdal blev ens verden meget større og smukkere. For børn og voksne.

Arne Lindgaard blev en institution på Høgdal og ligeledes en institution blandt de historiske værksteder i Danmark. Arne Lindgaard delte generøst ud af sine evner, kunnen og erfaringer til alle, som var interesseret. Altid talte han til mennesker i øjenhøjde - børn som voksne.

Museum Silkeborg havde stor glæde og gavn af Arne Lindgaards hjælpsomhed, blandt andet til museets jernaldermarkeder og andre markeder. Gerne sammen med sine geder, som altid vakte stor jubel blandt de fremmødte.

Arne Lindgaard var en lykkens pamfilius. Han fik det halve kongerige og hustruen Else Marie og sønnerne Jesper og Michael. Og uden Else Marie var det selvfølgelig aldrig gået. Det vidste Arne - det vidste vi alle, som lærte Arne at kende.

Arne Lindgaard fik fred den 14. marts 2022, og vi andre sidder tilbage med smil på læben i visheden om, at vi har kendt et stort menneske.

Æret være Arne Lindgaards minde!

Arne Lindgaard på Høgdal, hvor han fortalte om træskomageriet på egnen.