Nyt råd vil tage sundhedsvæsenets svære valg

Med et prioriteringsråd kickstarter Lægeforeningen debatten om den nødvendige prioritering i sundhedsvæsenet.

Udgivet:04. december 2022, 10.29

Læsetid:2 minutter

Formanden for Lægeforeningen, Camilla Noelle Rathcke, håber, at det nye prioriteringsråd kan være med til at få efterspørgslen efter sundhedsydelser til at passe bedre med de sygeplejersker og læger, der reelt er.

/ Ritzau /

1 måned siden

KØBENHAVN Hvordan skal det danske sundhedsvæsen hænge sammen fremover, når der er flere og flere ældre og syge og færre ansatte til at behandle dem?

Politikerne skyer disse dilemmaer. Men nu vil et nyt Sundhedssektorens Prioriteringsråd kickstarte den ømtålelige debat om de nødvendige prioriteringer i sundhedssektoren.

Bag initiativet står Lægeforeningen. Men rådet er bredt sammensat med i alt 20 repræsentanter for både patienter, erhvervsliv, fagbevægelse og ngo’er samt kommuner og regioner.

- Det store pres, som sundhedsvæsenet oplever, har gjort det klart, at der er brug for debat om prioriteringer for at fremtidssikre sundhedssektoren.

- Vi skal se, om der er opgaver, vi kan løse på en anden måde end i dag. Måske gør vi nogle gange tingene for komplicerede og bruger for mange ressourcer på dem, siger formand for Lægeforeningen Camilla Noelle Rathcke.

De 20 medlemmer af Prioriteringsrådet skal især drøfte en mere effektiv brug af arbejdskraften i sundhedssektoren.

- Rådets altdominerende fokus er at få efterspørgslen efter sundhedsydelser til at passe med de ansatte, vi har, og ikke dem, vi kunne ønske, vi havde, siger Camilla Noelle Rathcke.

Formand for fagforbundet FOA Mona Striib er et af medlemmerne af rådet. Hun ser frem til at få skubbet politikerne på banen.

- Vi kan jo ikke alt med den nuværende økonomi. Politikerne ønsker ikke at tage den her snak.

- Men tiden er inde til det, fordi det er gået op for mange, hvor presset sundhedsvæsenet er, siger hun.

Et af det nye råds andre medlemmer er Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive.

- Der er i den grad brug, at nogen tager prioritering alvorligt.

- Vi har decentraliseret ansvaret for den overordnede sundhedspolitik så langt ud, at mange opgaver i dag falder ned mellem stolene, siger han.

Sundhedssektorens Prioriteringsråd træder første gang sammen 11. januar og skal mødes fire gange i løbet af 2023.

/ritzau/

Liselotte Sabroe Der er mange dilemmaer i sundhedsvæsnet. Nu vil et nyt og uafhængigt Sundhedssektorens Prioriteringsråd kickstarte den svære debat om de nødvendige prioriteringer. (Genrefoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix