»Gi’ og ta’« - genbrugspladser styrke det direkte genbrug

Succesfuldt forsøg i Hadsten fører til, at genbrugskoncept indføres på alle kommunens fire genbrugspladser

15. maj 2020, 12.45

Nipsting, kopper, tallerkner, bøger og cykler er nogle af de ting, gæsterne ofte både giver og tager på Hadsten genbrugsplads.

FAVRSKOV Borgerne i Favrskov kan se frem til endnu mere direkte genbrug.

For i takt med at kommunens genbrugspladser renoveres, vil de alle fire få en »Gi’ og Ta’«-afdeling, hvor brugerne kan stille brugbare ting, som andre kan have glæde af.

Det første »Gi’ og Ta’«-område er sidste sommer etableret som et forsøg på genbrugsstationen i Hadsten, og det har været en stor succes.

- Brugerne har brugt området flittigt. Vores evaluering viser, at hver besøgende på pladsen i gennemsnit afleverer 1,02 kilo og og afhenter 0,80 kilo. Det er en meget høj andel, der bliver afhentet, og det er til gavn for både miljøet og økonomi, siger SF-byrådsmedlem Søren Frandsen, der er bestyrelsesformand for Favrskov Forsyning.

Næste for tur er Hammel

På baggrund af succes’en i Hadsten har Favrskov Forsyning besluttet at udbrede konceptet til de øvrige genbrugspladser.

Dog laves »Gi’ og Ta’«-områderne i Hammel, Hinnerup og Hvorslev i takt med, at genbrugspladserne renoveres. Den første, der står for tur, er Hammels genbrugsplads, og her ventes det nye genbrugs-område at åbne næste forår.

Sparer CO2-udledning

Cykler, bøger, nipsting, kopper og tallerkner er nogle af de ting, gæsterne ofte både giver og tager på Hadsten genbrugsplads.

Når det, den ene borger vil skille sig af med, bliver direkte genbrugt af en anden, reduceres CO2- udledningen, fordi, at man ved genbrug undgår den CO2-udledning, der er forbundet ved at producere nyt.

Brugerne giver topkarakter

Det klimavenlige tiltag er også godt modtaget blandt brugerne.

Omkring 26 procent af brugerne på genbrugspladsen i Hadsten besøger »Gi’ og Ta’«-området. Og i gennemsnit giver brugerne 9,1 i karakter på en skala fra 1 - 10. Derudover siger flere brugere, at området har bidraget til, at genbrugspladsen er blevet mere hyggelig og at det giver anledning til at besøge genbrugspladserne en ekstra gang, fortæller Mette Raaschou fra Favrskov Forsyning, som har stået for evalueringen af projektet.

- Der er endda flere børn, der kommer med deres forældre og bedsteforældre på genbrugspladsen - for nu synes de det er sjovt at kigge efter brugt legetøj, tilføjer hun.

Samarbejde med foreninger

På genbrugspladserne i Hammel og Hinnerup henter frivillige organisationer brugbare ting fra udvalgte containere. De sælger tingene videre i deres genbrugsbutikker eller på loppemarkeder, for at give overskuddet til et velgørende formål. Ifølge Søren Frandsen skal disse organisationer fortsat have plads, når »Gi’ og Ta’« åbner på de nye pladser.

-Vi har en klar målsætning om at samarbejde med frivillige organisationer og foreninger omkring direkte genbrug. Derfor har vi inviteret foreningerne til et dialogmøde, hvor vi skal drøfte, hvordan vi kan samarbejde om det fælles mål om mere direkte genbrug, siger han. sinn

Den første Gi’ og Ta’ afdeling på genbrugspladsen i Hadsten er blevet en stor succes.