Jim Lyngvild skaber værk til julemarked på Museum Jorn

Den kendte designer glæder sig over at udstille på Museum Jorn til december

30. september 2020, 06.38

Designeren Jim Lyngvild viser til december sin version af juleevangeliet på Museum Jorn - her ses midterbilledet med Marias bebudelse. Foto: Jim Lyngvild

SILKEBORG Til december viser Museum Jorn en helt ny fortolkning af juleevangeliet. Det er designeren Jim Lyngvild, som er inviterer til at komme med sit bud på, hvordan det tog sig ud i stalden i Bethlehem, da Jesus-barnet blev født. Værket bliver skabt til museets julemarked, som åbner fredag 4. december.

Museumsdirektør Jacob Thage ser meget frem til at præsentere Jim Lyngvilds moderne fortolkning af juleevangeliet på Museum Jorn.

- Jim Lyngvild er en eminent billedfortæller. Med sine fortolkninger af blandt andet Biblens historier, udfordrer han vores vante forestillinger om julen og vores fælles fortid. Han kommer med et bud på, hvordan man kan gøre historien levende og vedkommende. Og så kan Jim Lyngvild, lige som Asger Jorn kunne i sin tid, få os til at se på og afkode billeder, fortæller han.

Ikke sødladent

Jim Lyngvild fortæller, at publikum nok ikke skal forvente at komme i sød julestemning, når de står foran hans værk på Museum Jorn.

- Man skal ikke forvente sig et ubetinget sødladent juleevangelium, men heller ikke en himmelråbende provokation. Provokationen for provokations skyld ville være den letteste sag i verden, men kristendommen har alle dage gennemgået mere eller mindre raffinerede nytænkninger for at få beskueren og føleren til at føle nyt. Hver generation sin opfattelse, og sådan skal det netop være, da hver ny generation altid bør, og skal, identificere sig i modsætning til sine forældre for at finde sig selv. Dette skal vi være åbne for, hvis kernen altid er kærligheden til netop troen, siger Jim Lyngvild, som glæder sig over, at værket skal vises på Asger Jorns museum.

- Jorn så den nordiske ånd som barbarisk og handlingsbetonet og især billedbåren og den sydeuropæiske som forfinet, spekulativ og skrifttung. Det er netop med dette afsæt, jeg skaber juleevangeliet. Via handlingen og forståelsen. Da Jesus blev født, skete det største pr- og trosmæssige skred i verdenshistorien. Han, ene mand, skabte en lavine der stadig skrider den dag i dag, fortæller Lyngvild.

Lyngvilds juleværk, som består at tre meget store billeder, kan ses fra 4. til 13. december og igen fra 5. til 31. januar.