Midtjyske Meninger: »Torvecenteret - stedet hvor alle mødes«

14. januar 2020, 12.18

Foto: Jens Anker Tvedebrink

»Torvecenteret - stedet hvor alle mødes« står der på indgangen til det efterhånden noget hensygnende torvecenter. Men det var uden tvivl visionen, da det i sin tid blev bygget - at det skulle være et sted, hvor alle kunne mødes.

Jeg husker, da jeg for 20 år ønskede at flytte til byen og blev vist rundt i Silkeborg Kirke og de tilstødende lokaler - og altså også torvecenteret. Da var der butikker og en torvecafé, hvor jeg blev budt på mad. Der gik ikke mange år, før Torvecenteret blev et sted, hvor efterhånden færre og færre mødtes, inden det til sidst lukkede. Og de sidste 10-15 år har det ligget øde hen.

Der har undervejs været store planer om et stort butikscenter med 50-60 butikker, men også den plan blev skrinlagt, og det glæder jeg mig personligt over, for som jeg tidligere har mere end antydet, så mener jeg ikke, en outdoor-hovedstad skal have et kæmpe indoor-indkøbscenter.

Nu er der kommet et nyt projekt på tegnebrættet: Fredensgård, som har været drøftet ivrigt i avisens spalter. Særligt har Papirtårnets slanke, men lidt højere søster været drøftet en del, for med sine 76 meter vil hun unægtelig rage noget op i landskabet. Og hvad vil det betyde: Vil hun kaste for lange skygger, eller vil hun bare stå der elegant midt i det hele?

Forud for godkendelsen af projektet er der indbudt til borgermøde i Medborgerhuset i aften, og jeg synes, det er rigtig godt at mødes og drøfte - sagligt og ordentligt - fordele og ulemper ved et sådan byggeri. Så mød endelig op - lyt, søg at forstå og tal, så der kan blive taget højde for mest muligt

Samtidig håber jeg, at Fredensgård kan blive et sted, hvor mange bor og alle mødes i nogle af de fælleslokaler, som der også er projekteret i det storslåede byggeri.

Jeg ved i hvert fald, at både Enggaard og arkitekter har en fin vision om i - dette byggeri - at give noget tilbage til byen. Og det kunne da være dejligt, hvis det gamle torvecenters vision kunne føres ud i livet, så Fredensgård kunne blive stedet, hvor alle mødes!