Midtjyske Meninger: Slut for Sillkeborgvalsen - tak!

Udgivet:12. august 2022, 10.31

Klummeskribenter på Midtjyllands Avis. Foto: Martin Ballund

Af Martin Søland Klausen Silkeborg

1 år siden

Efter fem år er det endelig Regatta-tid. Den gamle tradition vender tilbage og samtidig ser vi frem mod en moderniseret regatta med bedre koncerter, bedre boder, kulturwalk og fyrværkeri med ild og meget mere. Alt det fremgår af programmet, der medfølger avisen.

Derimod skal Silkeborgvalsen ikke afspilles til Regatta - den hører fortiden til. Nogle vil måske ikke vide hvad Silkeborgvalsen var: Det er en sang, der blevet lavet til Regattaen for godt 40 år siden. Det måske mest kendte er omkvædet: »Silkeborg - i regn og slud og blæst. Silkeborg - i solskin er du bedst« - »skønnest er dog din ildregattatid«.

Det er tåkrummende pinligt, plat, kitschet og næsten grænseoverskridende at synge med på Silkeborgvalsen

Men nu er Silkeborgvalsen kommet ind på Jysk Park - det er en fællessang inden SIF spiller. Valsen blev sunget første gang i maj i anledning af komponist Jørgen Sølvstens død. Eneste forskel er at »ildregattatid« er ændret til »superligatid«.

Når Silkeborgvalsen afspilles på Jysk Park, rejser vi os alle sammen med vores SIF-tørklæder og synger med på teksten på storskærmen. Som mangeårig SIF-fan og sæsonkortindehaver er jeg som alle andre begejstret, glædesfyldt og imponeret over klubben, spillet og stemningen på stadion.

Men fællessangen skal ikke være Silkeborgvalsen.

Det er tåkrummende pinligt, plat, kitschet og næsten grænseoverskridende at synge med på Silkeborgvalsen - for det gør en fan selvfølgelig. Ellers er man jo en sur, gammel mand.

Men sangen er gumpetung, sløv, gammeldags, den lyder som et hammondorgel, der mangler ilt og er slet ikke i tråd med SIFs spil på banen på det mest moderne - og smukkeste - stadion i landet. Det er heller ikke lige i tråd med »overskud, format og vilje« (SIFs værdier) at vælge en så sløv sang.

Nu er tekster i fodboldsange aldrig stor poesi. Tænk bare på ReSeppTen - bedre kendt som »Vi er røde vi er hvide«, der synges til landskampe. Men teksten kunne jo godt dreje sig om Silkeborg IF - tak.

Så kan vi ikke gøre det lidt (meget!) bedre? Vi har jo lokale kunstnere i topklasse: Simon Kvamm, Lars Lilholt, Alphabeat - og flere.

Min kritik går - som det forhåbentlig fremgår - ikke på Silkeborgvalsen, men på at den er fuldstændig fejlcastet som fodboldsang. Hvis sangen var en fodboldspiller, kom den ikke på Kent Nielsens hold.

Læs også
Leder: Ludersøn - stop det nu Leder: Ludersøn - stop det nu
Læs også
Leder: Ludersøn - stop det nu

Så jeg foreslår at vi giver sangen det røde kort, får stoppet traditionen med Silkeborgvalsen snarest muligt og får skabt en fællessang vi kan være stolte af.

Ellers holder jeg op med at løfte mit tørklæde til næste hjemmekamp. Det går jo ikke - og vi skal ikke have flere sure gamle mænd end dem, der allerede er.