Læsertur til Jenle og Fur

Et nostalgisk og kraftfuldt kunsterhjem langt ude på landet og et fyrigt og moderne bryghus på en ø. Med Læserklubben på tur 27. september

Udgivet:14. august 2022, 06.44

Læsetid:2 minutter

I hyggelige omgivelser på Fur Bryghus nyder en vi en gammeldaws frokost med et tvist.

Lone Henningsen
Læserklub-ansvarlig| lgh@herningfolkeblad.dk

Afslutningen på sensommeren leder os langt ud på landet, nær Roslev. Her i skønne omgivelser med langt til nærmeste nabo boede Nanna og Jeppe Aakjær i deres kunstnerhjem, »Jenle«. Navnet »Jenle« hentyder til gårdens meget øde beliggenhed; »jenle« er nemlig et jysk ord for ensom.

Ensom i skoven, men aldrig ensom i hjemmet, for på Jenle blev der holdt fester - og sikke fester. De blev kaldt »Jenlefester« og var uden tvivl et sandt tilløbsstykke. Jeppe Aakjær selv holdt velkomsttalen, mens to indbudte talere holdt henholdsvis en politisk tale og en tale af mere kulturel karakter. Aakjærs tale blev altid trykt i Politiken, og talerne gav ofte anledning til debat landet over.

Kunstnersjæle

På Jenle skal vi høre fortællingen om kunstnerægteparret på en guidet rundvisning i mindestuer og Jeppes arbejdsværelse. Stort set alt i hjemmet er originalt og bærer præg af Nanna Aakjær, der med sine fantastiske billedskærearbejder har sat sit præg på hjemmet. Herefter vil der være tid på egen hånd til at udforske resten af museet og området omkring.

Turen går herefter til Fur og øens efterhånden ret berømte bryghus. Efter en kort færgeoverfart ankommer vi til den hyggelige Limfjordsø.

Fra moler til øl

På øens nordvestligste spids ligger Fur Bryghus - et ægte lokalt mikrobryggeri med succes og samtidig et af Danmarks første.

Oprindelig var det røde træhus en molerfabrik, men med intensiv og nænsom renovering blev det omdannet til det bryggeri, vi kender i dag.

Omkranset af uforstyrret natur er der fred og ro til at nyde dagens sene frokost.

Frokostmenuen består af lækker grydestegt kylling lavet med Fur Hvedeøl, hvide kartofler, flødeskysauce samt øl-syltede agurker.

Til dessert er der hjemmelavet romfromage med karamelsauce.

Rundvisning på bryghuset

Med fyldte maver bevæger vi os ud på rundvisning på brygeriet. Hvordan laver man øl, og hvordan får man succes som mikrobryggeri, når der efterhånden findes lige så mange mikrobryggerier, som der findes småbyer?

Vi kommer rundt i hele bygningen fra stuen til maltlageret på anden sal og selvfølgelig også ned i bryggeriet, hvor produktionen af det gode øl foregår. Vi hører både om ølproduktion og husets historie. Rundvisningen inkluderer to gange 0,2 liter øl per person.

Turen går herefter retur mod hjembyerne efter en begivenhedsrig dag.

Skave Turistfart er teknisk arrangør, og bussen kører fra Silkeborg cirka klokken 09.00.

Hjemkomst mellem klokken 19 og 20.

Prisen for denne tur er 895 kroner for avisens abonnenter.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Erfaren turleder hele vejen

Morgenkaffe og rundstykke

Entré samt rundvisning på Jenle

Færgeoverfart til Fur

To-retters frokost på Fur Bryghus

Rundvisning inklusive øl

Kaffe på hjemturen

Tilmelding til Læserklubben.

Jenle er Nanna og Jeppe Aakjærs kunstnerhjem og ligger smukt og for sig selv på halvøen Salling. I sydskoven ligger ægteparret begravet.
Der er land i sigte hele tiden under sejladsen til Fur. Foto: Gerhard Hahm

Mest læste

Livsstil

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere