Grøn energi fra Tange Sø

23. april 2020, 12.43

VARMEPUMPE I MJA 18.4. ses et indlæg, der omhandler projektet »Varmeudvikling fra Tange Sø via Tangeværket«. Dette projekt er et fint og reelt udspil, der rimer med den grønne trend, der dags dato er med til at bevare og benytte natur, så forurening undgås. Projektet befinder sig på kommandovejen gennem systemet af hensyn til en redelig og objektiv vurdering. Ganske fint og efter reglerne.

Omtalte indslag i avisen åbner behovet for en kommentar fra lokalbefolkningen, der aner en vis subjektivitet i indslagets hensigt: at skabe negativ stemning om aktioner, der udgår fra Tangeværket. Naturligvis har jeg læst udtalelsen fra Tangeværket. Flot og neutralt. Men her kommer et svar fra lokalbefolkningen, der elsker naturen såre meget og er grøn i sin holdning.

Konkret nævnes i indslaget: »Varmepumpeanlæg ved Tange vil være for ustabilt«. Om ustabiliteten forårsages af dårlig rentabilitet eller dårlig teknik må man konkret lede efter i artiklen.

Mig bekendt er stabile varmepumper opfundet for længe siden. Og et regnskabstal er ikke fremlagt. Derimod er Apple’s nye center nævnt som en bedre idé, der indeholder langt større kapacitet, hvilket skulle være et afgørende bevis for at fjerne projektet fra Tangeværket. Og lige akkurat i dette replikskifte springer kæden af.

Hvis vi i ramme alvor taler om at udnytte naturkræfter til benefice for grøn tilværelse og mindre forurening, så ville alle primært have antaget: Idéen med at tage varme fra naturen - når teknikken har nået dette niveau - er i sandhed noget, der rimer med vindmøller, jordvarme og solceller. Det er en grøn idé, der forstås af alle. Så netop derfor skal vi just kigge nærmere på det.

At et andet projekt måske har større kapacitet i forhold til det fremførte, er ikke en grund til at fjerne det projekt, man er ved at vurdere. Med den argumentation kan vi fjerne alle vindmøller. Eller for at tale i tidens sprog: Alle behøver ikke at vaske hænder, da den enkeltes indsats er ubetydelig.

Hvis ikke man forstår det, så er det - m.h.t. grøn adfærd - aldeles ligegyldigt, hvad den enkelte dansker foretager sig. Og det ved vi jo alle, er en gruelig fejltagelse - både i en coronatid og i al almindelighed.

Jeg ser ingen grund til uenighed, vel?

Læs artiklen om varmepumpe-projektet her
Due Jensen: Varmepumpeanlæg ved Tange vil være for ustabilt
+Abonnement