Døden er et skræmmebillede, som ødelægger livet

10. april 2021, 08.00

Foto: Jakob Stigsen Andersen.

CORONA Den 1. marts fortalte regeringen alle danskere, at de nye tiltag i forbindelse med »genåbningen« ville betyde ca. 875 indlagte den 12. april. Den 9. april var der 237 indlagte.

Økonomer siger, at corona har kostet samfundet 550 milliarder, og så kan det undre at der ikke har været råd til en regnemaskine.

»Eksperternes« dommedags-profetier har endnu ikke holdt stik, men de passer glimrende ind i regeringens corona-fortælling

Oliver Zähringer

»Eksperternes« dommedags-profetier har endnu ikke holdt stik, men de passer glimrende ind i regeringens corona-fortælling. Den hidtil mest tåbelige udmelding var, da landets statsminister på TV sagde: »At hvis de intet havde gjort, havde vi haft 35.000 dødsfald«. Hvad vil man opnå med udtalelser som det? Man ignorerer fuldstændigt den menneskelige faktor, og antager at alle går rundt med hovedet under armen? Der er kun fokus på teorier og hypoteser frem for at se på virkeligheden, og med udgangspunkt i krisen har man skabt et samfund hvor magten bliver mere og mere centraliseret og hver en lille beslutning skal forbi statsministeriet og demokratiet sættes under pres. Der er taget føregreb på forskningen, og kun dem som bidrager til politikernes fortælling får taletid.

Jeg er dog på linje med, at man i begyndelsen var forsigtig, da man stod over for noget ukendt. Men vi er blevet klogere. Vi er Danmark - ikke Brasilien, USA, Mexico osv. Vi er et oplyst folk, som viser hensyn og traditionelt har stor tillid til myndigheder og hinanden. Vi har et effektivt sundhedssystem, ca. 70% bor i huse og er ikke stablet flere generationer oven på hinanden på få kvadratmeter. For alle former for vira i menneskets historie, er det netop afstand og hygiejne, som har haft størst betydning, og uden at ville støde folk eller forklejne liv, så er det dem på 80+ med flere kroniske sygdomme, som i forvejen banker på døren hos Skt. Peter, som er mest udsat.

MEN hvad med alle dem som skal leve et langt liv og bliver efterladt med regningen? DGI har meldt ud, at idrætsforeninger har mistet 90.000 medlemmer, især unge som man risikerer at tabe på gulvet for evigt. De unge som efter 4 måneders isolation allernådigst fået lov til at gå i skole på halv tid, hvor særligt de svageste bliver fagligt, mentalt og socialt banket tilbage til stenalderen. Mange virksomheder overlever foreløbigt kun pga. udsat moms og skat, en pukkel som skubbes foran, og som kan munde ud i en lang række konkurser når pengene skal betales.

Uanset hvad regeringen påstår, så kommer der en regning, og de første afdrag falder snart. Det vil derfor ikke undre, hvis man udskriver folketingsvalg før der kommer for mange ridser i lakken, før en rigsretssag om minkskandalen, før Lars Løkke får mobiliseret sit nye projekt, før nye nedlukninger næste vinter og før vi ser konsekvenserne af »better safe than sorry-strategien«, som vil ramme mange både økonomisk og menneskeligt.

Vi skal lære at leve med corona, for der vil komme nye mutationer eller noget andet, man skal tage højde for, og Grundtvig vores åndelige landsfader sagde: »Livet skal leves og døden er et skræmmebillede, som hvis den dyrkes ødelægger livet.«

Indlæser debat...