Tak for tilliden

Udgivet:26. april 2019, 12.43

Læsetid:3 minutter

Af René Gade Alternativet

4 år siden

For snart fire år siden hilste jeg på mine nye kolleger i Alternativets Folketingsgruppe for første gang. Jeg mødte dem en junidag på Christiansborg. Lørdagen efter valget, jeg havde aldrig mødt dem før - for jeg var mildest talt blevet valgt ind som en overraskelse efter kun 3-4 måneders medlemskab af partiet.

Efter hvad jeg har kunnet forstå, er der ikke nogen i nyere tid, der er blevet valgt i Folketinget uden valgplakater. Det blev jeg. Måske var det faktisk den mest bæredygtige politiske overvejelse, jeg havde haft på det tidspunkt, altså at fravælge valgplakater.

For jeg har altid været åben om, at selvom Alternativets dagsorden og politiske vision for både på mandag og om 30 år er den grønne, så har den del ikke været mit primære politiske projekt. En seriøs bæredygtig omstilling er hamrende vigtig, men jeg var primært fokuseret på at få genskabt tilliden til det politiske system og samspillet med medierne, som jeg efterhånden var begyndt at føle lede over.

Desuden ville jeg forsøge at gøre op med det blokpolitiske jerngreb i blåt og rødt. Ind over midten og fremad med en ny og mere samlende, nysgerrig politisk kultur. Fra tue til tue, fra konflikt til konflikt . men med løsninger til på mandag og visioner der rækker langt ud i fremtiden.

Vi skal politisk turde præsentere løsninger, der koster og kræver. Vi skal turde sige, hvad Danmark har brug for, også selvom vi som enkeltpersoner måske egoistisk har lyst til noget andet. Konfliktskyhed eller angst for at tabe vælgere på at sige noget reelt fornuftigt, men som kortvarigt vil være upopulært hos en stor del af befolkningen, ja, det er to af det sunde demokratis største trusler. Her skal medier og politikere hjælpe med oplysningen og nuancerne.

Socialliberal, lidt kulturradikal, en nationalromantisk supereuropæer . og meget alternativt politisk tænkende i forhold til at insistere på at bryde systemer, vaner og normer på Borgen - for at vi kan forbedre og fastholde det gode på lang sigt. Det er hvad jeg er. Politik er nemlig ikke sort eller hvidt.

Jeg håber, at jeg har sat fodspor og aftryk i løbet af min tid på Christiansborg, som de seks nye og stærke kandidater fra Alternativet her i Midt- og Vestjyllands Storkreds kan bruge fremover. Brug lidt tid på at lære dem at kende, de insisterer også på ærlighed og gennemsigtighed.

Jeg gik ind i netop Alternativet for at holde fast på det Danmark, jeg er vokset op i. For Verden forandrer sig uanset, og vi skal som lille og stolt nation finde nye og intelligente måder at håndtere den forandringskraft og udvikling, der presser os udefra.

Vi skal turde elske og flage for vores danske kultur og historie i stedet for at gå i skyttegravskrige med jantelov og frygt som svaret på forandring. Når vi tør stå ved os selv, vores fejl og mangler - ja, så gør det, at det er meget mere trygt at udvikle sig og byde nye idéer og tanker velkommen.

Vær nysgerrig, så bliver Danmark klogere.

Vi ses!