Midtjyske Meninger: Lad os tage det i etaper

8. oktober 2019, 12.33

Alle medier er ved at falde over hinanden med at fortælle om madspild og miljø. Begge emner er absolut vigtige, men træk nu lige vejret. Vi får det ene råd efter det andet og vi får den ene historie efter den anden om, hvordan private og restauranter pudser glorien, alle er så frelste og fortæller om alle deres fortræffeligheder.

Vi skal gøre det ene og må ikke gøre det andet, lad os nu lige tage det i et tempo, så vi alle sammen kan følge med. Lige nu er det et hot emne, og alle vil være så meget med på trenden og hvad så.

Så falder mange tilbage igen, for synder man en enkelt gang, så går det vel også. Det er det lange seje træk, i et forløb, der synes acceptabelt og mulig, at det batter noget. Det er der, vi alle sammen skal hen.

Nu kan vi godt klare os et lille stykke tid med alle råd og formaninger. Skån os et stykke tid for dårlig samvittighed, som vi næsten føler os forpligtet til at påtage os. Vi skal også huske på livskvaliteten, den er ikke uvæsentlig for vores verden, men vi skal bare tænke os om.

Lad der så gå et stykke tid inden spanskrøret igen findes frem. Jeg tror, vi bliver meget bedre til at efterleve de gode råd, hvis vi får dem opfrisket i etaper. Det kan vel sammenlignes med en genoptræning, den skal også komme lidt efter lidt, for at vi til sidst er der, hvor vi skal være.

Jeg er sikker på, at vi allerede er mange der, uden at vi sådan går og tænker over det, faktisk er meget opmærksomme på madspild. Mange har lært det helt fra den tidlige barndom og naturligt taget det med sig, også til næste generation. Men jeg medgiver, der bliver smidt alt for meget ud.

Når jeg nogle steder ser, hvor meget der bliver hældt op på børns tallerkener og at børnene slet ikke kan spise portioner af den størrelse, så er det faktisk svineri, at resterne havner i skraldespanden.

Avisens faktaboks viser, at der bliver smidt mere mad ud fra enfamiliehuse end fra etageboliger. Det kan godt undre mig, er det fordi der er nemmere adgang til skraldespanden fra enfamiliehusene end hvis man skal ud og ned af trapperne og hen til affaldsbeholderen. Har det noget med dovenskab at gøre?