Leder: Pas på med sognerådspolitik

25. juni 2020, 12.40

Foto: Martin Ballund

Det er vigtigt, at så mange byområder som muligt i Silkeborg Kommune er repræsenteret i byrådet. Og sådan er det heldigvis i dag. Borgerne i byer som Bryrup, Ans og Kjellerup har brug for, at de har nem adgang til et byrådsmedlem, som de både kan møde i den lokale idrætsforening eller butik. Og som de kan informere om sager, der har lokal interesse.

Men selvom man er valgt i Bryrup, Ans eller Kjellerup, så har man også en forpligtigelse til at se på hele kommunen. Så nogle gange er man nødt til at skuffe vælgerbasen i hjembyen for at strikke løsninger sammen.

Det er heldigvis gået den rigtige vej, siden Silkeborg Kommune i storformat så dagens lys. Men det sker stadig, at der går sognerådspolitik i den. Forleden behandlede byrådet en visionær plan for Søholt - og ja, det er altså i Silkeborg. Området har de seneste år udviklet sig til et sportsmekka, og den udvikling ser ud til at fortsætte.

Men socialdemokraten Svend Thue Damgaard er bekymret. Det fik ham til at sige.

- Søholt er et sted for Silkeborg bys borgere og minimalt et sted for resten af kommunens indbyggere. Helhedsplanen er i sig selv god, men jeg vil holde skarpt øje med, om udmøntningen betyder, at der ikke skal ske fortsat udvikling af idrætsfaciliteter i resten af kommunen.

Sådan et udsagn er bekymrende. På Søholt finder man både stadion og arena til elitesporten, et atletikstadion, en skaterpark og i fremtiden et svømmecenter. Og måske en cykelbane. Det er i den grad faciliteter, hele kommunen får glæde af.

Udtalelsen oser samtidig langt væk af en uklædelig skyttegravskrig mellem de enkelte bysamfund.

Svend Thue Damgaard har også en anden kasket på. Han er formand for Arena Midt i Kjellerup. Gad vide, om en politiker valgt i for eksempel Ans kunne finde på at sige:

- Arena Midt er et sted for Kjellerups bys borgere og minimalt et sted for resten af egnens indbyggere. Vi vil holde skarpt øje med, om tilskud til Arena Midt betyder, at der ikke skal ske en fortsat udvikling af idrætsfaciliteterne i Ans.

Det tænkte eksempel fra Ans er lige så ærgerligt som Svend Thue Damgaards. Byrådspolitikere er valgt for hele Silkeborg Kommune. Uanset om det handler om placering af boliger, skolebyggeri eller anlæggelse af veje, så bør byrådsmedlemmer holde sig for gode til at iklæde sig misundelsens sorte kappe.

Vi skal ikke ende dér, hvor byerne er i skyttegravskrig om, hvem der får det ene eller andet. Det har blandt andet byrådsmedlemmerne et stort ansvar for, at vi undgår.