Stik hovedet ind i »Løvens Hule«

13. januar 2021, 12.21

IVÆRKSÆTTERE Er de ikke bare seje mange af dem, der træder frem i DR-programmet Løvens Hule? Dem der præsenterer et nyt produkt eller et nyt forretningskoncept. Læg mærke til at mange af dem, har skruet hænderne helt rigtigt på. Og det er der en god grund til. For hver tredje iværksætter er faglært med en erhvervsuddannelse. Derfor er det sejt med de unge, der vælger en erhvervsuddannelse, og vi skal have flere til at vælge den uddannelsesretning.

Men det kan for de unge være yderst svært med de mange muligheder, der byder sig til, når man eksempelvis bladrer i uddannelsestillægget i Midtjyllands Avis her forleden.

Her er grundig uddannelsesvejledning en vigtig del i at få de unge på rette vej. Det er ikke gået så godt hidtil. På landsplan vælger hver sjette, som er blevet færdig med en gymnasial uddannelse, at tage en erhvervsuddannelse bagefter, viser tal fra Danmarks Statistik. Det tyder på, at flere skulle have været på erhvervsuddannelsen fra start af. Måske sker der en forbedring i og med, at Studievalg Danmark på gymnasierne nu endelig må vejlede elever til at tage en erhvervsuddannelse.

Jeg tror, at flere ville søge ind på erhvervsuddannelser, hvis de kendte til sikkerheden for at få et job, mulighederne for efteruddannelse, lønnen og ikke mindst det fede i at blive færdig med et konkret stykke arbejde

Peter Stampe

I forhold til de unge, der er færdig med grundskolen, så har under 20 pct. i Silkeborg valgt at gå efter en erhvervsuddannelse de sidste par år. Det er jo godt, men det kunne være langt bedre. Det er stadig et stykke fra det såvel nationale mål som Silkeborg Kommunes mål om en andel på mindst 25 pct. i 2020 og mindst 30 pct. i 2025. Ja, 2020 er jo ligesom for sent, så vi skal virkelig sætte langt mere massivt ind for nogensinde at nå de på 30 pct. i 2025.

Jeg tror, at flere ville søge ind på erhvervsuddannelser, hvis de kendte til sikkerheden for at få et job, mulighederne for efteruddannelse, lønnen og ikke mindst det fede i at blive færdig med et konkret stykke arbejde - et stykke arbejde, som andre efterfølgende konkret kan bruge.

Som det er nu, rasler antallet af faglærte på arbejdsmarkedet ned. I dag er der ca. 1,1 mio. faglærte på landsplan, men frem mod 2025 falder antallet med mere end 70.000 personer. Det er 70.000 færre ansatte, der ellers ville renovere vores bygninger, producere vores varer og passe vores ældre.

Derfor er det også vigtigt, at vi alle tager snakken om uddannelsesvalg.

For hvem ved? Måske ser du en dag en i fjernsynet, du kender rigtig godt, der fortæller løverne om netop hans eller hendes gode ide.