Lad bådfolket være i fred

Udgivet:14. januar 2021, 12.48

Læsetid:3 minutter

Af Thomas Tonsberg Schlie. Byrådskandidat for Venstre. Georg Krügers Vej 79 Sejs-Svejbæk.

BÅDFOLKET Først blev der varslet prisstigninger for at have sin båd til at ligge i Indelukket, hvilket naturligt nok gav anledning til megen debat.

Omkring nytår var det så de to byrådsmedlemmer, Rune Kristensen (S) og Hans Okholm (SF), der her i avisen udtrykte ønske om at pålægge bådejerne på Silkeborgsøerne yderligere markante ekstraudgifter med et forslag om, at alle både fremover skal sejle på el. Tankerne blev i øvrigt luftet uden hensynstagen til, hvilke klima- og miljøforbedringer forslaget indeholder sammenholdt med udgiften for de private bådejere.

Og hvis bådene forvises fra Indelukket, forviser man også de hundredvis af bådejere, der skaber liv og miljø på havnen
Thomas Tonsberg Schlie

Jeg er meget tilfreds med, at Hjejleflåden har set et potentiale i at omlægge til el - både forretningsmæssigt såvel som klima- og miljømæssigt. Hjejleflåden besejler Silkeborgsøerne med store både og med en høj frekvens af sejladser, og her kan gevinsten øjensynligt mærkes. Men en potentiel udgift på flere tusinde kroner til private bådejere, som sjældent bruger mere brændstof på en sæson end, hvad flere pendlere i bil bruger på en blot en uge. Og hvilke udgifter vil forslaget i øvrigt påføre kommunen i form af opsætning af ladestandere? Og hvordan påvirker selve anlægsarbejdet og produktionen af ladestanderne og elmotorer den mulige klimagevinst i forslaget?

Det stigende antal elbiler på vejene batter noget i klimaregnskabet. Det samme gør det, når flere af kommunens borgere skifter de daglige småture i bilen ud med en tur på cyklen. Tal fra Transportministeriet viser, at samfundet sparer godt 10 kr. pr. kilometer, hvis en borger vælger at tage cyklen fremfor at køre alene i bil.

Så hvorfor ikke investere i bedre forhold for kommunens cyklister i stedet for at jagte bådejerne på Silkeborgsøerne? Eksempelvis kunne vi i Sejs-Svejbæk og Laven godt bruge en sikker cykelsti til Silkeborg.

Men jagten på bådejerne stoppede desværre ikke med de to byrødders forslag omkring nytår. I mandagens udgave af Midtjyllands Avis kalder redaktør Brian Holst de vinteroplagte både i Indelukket for en »øjebæ«. Han argumenterer slet og ret for at fjerne bådene fra søbredden, så der bliver mere plads til en kommende kæmpelegeplads.

Den kære avisredaktør har da ret i, at det ikke er alle både og presenninger, der er lige kønne at se på i de bynære havnearealer. Men er det ikke også en del af charmen? Og hvis bådene forvises fra Indelukket, forviser man også de hundredvis af bådejere, der skaber liv og miljø på havnen, og som har opbygget et fællesskab omkring deres både. Selv med store klima- og miljøambitioner for Silkeborg Kommune bør der være plads til et rigtigt havnemiljø med kedeldragter og bundmaling i en outdoor-vision for Indelukket.

Læs også
<span>Leder:</span> Bådene skal væk fra Indelukket <span>Leder:</span> Bådene skal væk fra Indelukket
Læs også:
Leder: Bådene skal væk fra Indelukket

Vi ønsker alle at kæmpe for klima og bæredygtighed. Men lad os stoppe op og regne på, hvad der virkelig batter i det kommunale klimaregnskab, så vi får de bedste løsninger for pengene - i stedet for dem, der bare lyder godt her i avisen.