Læserbrev fra 5-årige Sofie: Har politikerne i Silkeborg Kommune helt tabt sutten?

Udgivet:16. september 2023, 07.30

Læsetid:3 minutter

Af Sofie Mølleløkke Jørgensen 5 år, Specialbørnehaven Solsikken, Silkeborg. Datter af Diana Achira Mølleløkke Jørgensen

BESPARELSER Mit navn er Sofie. Jeg er en glad pige på 5 år. Til daglig går jeg i specialbørnehaven Solsikken sammen med en masse andre søde børn og voksne.

Jeg skriver dette læserbrev i håb om, at jeg med min stemme kan råbe de voksne politikere op i kommunen. Jeg har hørt mine forældre tale om, at kommunen påtænker, at lave store besparelser på specialområdet, så jeg og mine børnehavevenner ikke kan få den hjælp, som vi har behov for.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, om politikerne helt har tabt sutten?

Jeg er noget helt særligt, unik og speciel. Selvom jeg er 5 år, så er der mange ting, som jeg ikke kan selv. Jeg kan ikke selv gå på toilettet, jeg kan heller ikke selv tage tøj af og på eller løbe rundt og lege sammen med de andre børn i kvarteret. De største udfordringer for mig er klart, at jeg ikke kan gå selv, da jeg mister balancen.

Så har jeg heller ikke lært at tale endnu, i hvert fald ikke i et sprog, som mine forældre og andre voksne kan forstå. Det er sommetider mega frustrerende. Jeg bliver nogle gange så ked af det og frustreret, at jeg kan finde på at slå mit hoved hårdt ned i gulvet. Heldigvis sker det ikke i børnehaven, for pædagogerne kender mig godt, og jeg har altid en voksen ved min side, som kender mine behov og kan aflæse min mimik og mit kropssprog.

Jeg træner dagligt i børnehaven, fysisk træning, sansestimuli og træning af sociale kompetencer. Da jeg startede i børnehave, så kunne jeg slet ikke bevæge mig. Jeg lå bare på gulvet som en sæk kartofler. Jeg har ikke lært at kravle endnu, men jeg kan lave ormen, så nu kan jeg også rykke i gardiner eller kaste med jord fra potteplanten. Nu lykkes det mig også indimellem at spise med en gaffel og drikke af en kop. Det er noget værre svineri, når jeg spiser, men de voksne er meget tålmodige med mig og smiler bare. De ved nemlig godt, at det er mens, jeg er lille, at jeg skal øve og tilegne mig færdigheder som er vigtige at have for, at kunne begå sig ude i den store verden.

Fakta er, at for mig så tager tingene bare 10 x så lang tid end for andre børn. Mine forældre er så benovede over pædagogernes tilgang og indsigt i forhold til mig og mine særlige behov. Takket være fysisk træning, pædagogernes store viden og det faktum, at der er afsat tid og ressourcer til mig, når jeg er i børnehaven, så er jeg faktisk klar parat til skolestart næste år. Derfor forstår jeg heller ikke, at det er mig og mine børnehavevenner, som står til at skulle betale prisen for kommunens nedskæringer.

Silkeborg kommune får i 2025 mere end 300 millioner kroner tilbage i skatteefterreguleringer. Med det i udsigt, så er det vel ikke helt naivt for mig at tænke, at nogle af de mange millioner kan dække den besparelse, som man påtænker, at 2 procent af børn på daginstitutionsområdet ene og alene skal betale. Jeg spørger igen, har politikerne helt tabt sutten?

Udvalgsformanden har udtalt til avisen, at selvom de skærer 100.000 kr. af prisen på min børnehaveplads eller laver pladser om til særlige indsatspladser, fordi de drives for ca. 300.000 kr. mindre pr. plads, så vil jeg og mine børnehavevenner stadig få den samme træning eller specialpædagogiske indsats som vi har behov for. Jeg griner lidt indvendigt for selvom jeg kun er 5 år, så kan jeg altså godt kende forskel på en pose bland- selv-slik til 50 kr. Eller 10 kr.

Indlæser debat