Det bliver ikke bedre med responstiderne

Udgivet:25. maj 2022, 11.14

Læsetid:2 minutter

Af John Haarup Laursen Stjær

UDRYKNING Tak til formanden for Skanderborg Kommunes nye sundheds- og omsorgsudvalg Jens Szabo fordi at han forsætter min kamp med regionen om at få bedre responstider på ambulancerne i Skanderborg Kommune. Indtil nu har det taget næsten otte år for at få bare en lille forbedring, nemlig en base station på brandstationen i Ry, men meget lidt har det hjulpet.

Det har været op ad bakke, for ikke alle i Skanderborg byråd har været enige om, at det var en opgave for byrådet at kæmpe for en forbedring, og mange af politikerne i regionsrådet på tværs af partierne, har ikke turdet at røre ved området, fordi man var bange for at miste stemmer og nogen måske fordi at hvis tingene omkring det præhospitale område blev belyst, havde man en dårlig sag.

I Region Midt har man i mange år, modsat andre regioner i landet, haft sin forkærlighed for akutlægebiler. Noget man har overklistret regionen med. De er dyre - koster op til ca. 20.000 kr. i døgnet og så har det vist sig, at det er meget svært at skaffe personale til disse biler, hvilket betyder, at de til tider må blive i garagen og ikke kan yde den lovede hjælp. En anden ting er at flere af akutlægebilerne kun køre 2-3 ture i døgnet, og her kunne det være interessant at se hvor mange af disse opgaver, det har været nødvendigt at sende en læge af sted til. Jeg er overbevist om at mange gange har ambulanceredderne kunnet løse opgaven.

Den nuværende regionsformand har tidligere reageret på et af mine mange læserbreve vedr. sagen, og han har udtalt, at når man bor vest for E 45, skal man ikke forvente samme service, som dem der bor øst for. Jeg tror ikke, at os der bor på landet, stiller samme krav, som dem i de store byer, men det virker mærkeligt at man opretter en akutbil med paramediciner i Aarhus-området, hvor responstider ligger på over 90 procent. Sund fornuft siger at det nok havde været bedre at placere den ude i de områder hvor tiderne er meget dårligere.

Økonomien bliver altid nævnt, som en udfordring, men hvorfor indser Regionsrådet så ikke, at de har fejlet. Man kan roligt fjerne 4-5 af de nuværende akutlægebiler og i stedet indsatte ambulancer og akutbiler, bemandet med paramedicinere og så give redderne den samme uddannelse, som man har i de andre regioner i landet. Det kunne betyde at hjælpen ville være hurtigere fremme og at responstiderne dermed ville blive langt bedre.

God kamp Jens Szabo og endnu engang tak fordi at du vil kæmpe for sagen og lad os håbe at regionsrådet på et tidspunkt kommer til fornuft og erkender, at det er for borgerne, de skal arbejde og at vi ikke kan vente til næste valg, inden der sker noget på området.

Forkortet af redaktionen

Indlæser debat