Leder: Uundværlig lokal uegennyttighed

Udgivet:01. juli 2022, 10.23

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Hans Krabbe
Chefredaktør| hkr@midtjyllandsavis.dk

Mange store og små tandhjul skal fungere sammen for at få et lokalsamfund til at spille maksimalt.

I gårsdagens avis havde vi tilfældigt to aktuelle eksempler.

Dels historien om, at koncernen Jysk med de silkeborgensiske rødder bliver ny hovedsponsor for det lokale kvindefodboldflagskib SIF Q, så alle klubbens hold fra U13 til senior de næste to år løber på banen med virksomhedens markante blå logo på maven.

Dermed sidder Lars Larsens livsværk nu synligt på alle fire lokale flagskibe ud i sportens verden: ligakvinderne fra Silkeborg-Voel, SIFs superligahold, håndboldmændene fra Bjerringbro-Silkeborg og nu senest SIF Q. Det ville have glædet den gamle købmand Larsen med den fine fornemmelse for markedsføring.

Dels havde vi beretningen om, at erhvervsmanden René Birch har valgt at støtte genopførelsen af Silkeborg Slot med fem millioner kroner.

Læs også
<span>Ikke kun rækkehuse:</span> Birch donerer millioner til Silkeborg Slot <span>Ikke kun rækkehuse:</span> Birch donerer millioner til Silkeborg Slot
Læs også:
Ikke kun rækkehuse: Birch donerer millioner til Silkeborg Slot

De supplerer de 10 millioner kroner, som Jyske Banks almennyttige fond tidligere har meldt ud, man støtter projektet med.

Dermed er omkring en tredjedel af de anslået 40-50 millioner kroner, en genopførelse ventes at koste, altså i hus.

Både René Birch og Jyske Bank er tillige engageret i andre sportslige og kulturelle sammenhænge i Silkeborg Kommune, og sammen med Jysk-koncernen er trekløveret et stærkt eksempel på, hvad det betyder for en by og en egn, at dem, der har den økonomiske handlekraft også har agten til at bruge den til gavn for almenvællet.

Jysk sælger formentlig ikke flere dyner, fordi man de kommende år sponsorerer SIF Q.

Men man gør det ud fra bevidstheden om, at et velfungerende foreningsliv er væsentligt for en velfungerende by med velfungerende familier, der har noget indholdsrigt at samles om.

Den økonomisk uafhængige René Birch kunne have valgt at bruge sine fem millioner kroner på racerbiler, røde bøffer og krydstogter i Caribien.

Men han vælge at lægge pengene til en institution, han håber vil styrke og udvikle Silkeborg som et attraktivt sted at bo og besøge.

Alt i alt er der grund til at kippe med flaget for alle velgørere - store som små - som uegennyttigt bidrager til udviklingen af det lokalsamfund, de er en del af.

Det er udtryk for samfundssind. Og det er nødvendigt, for institutionerne selv har ikke altid pengene til at løfte sig.

Ej heller har Silkeborg Kommune, som aktuelt og formentlig i en rum tid frem kigger ind i smalhals på alt »nice to have«.