Midtjyske Meninger: Kulør på tilværelsen

2. juni 2020, 12.09

Nu skal Søndergade i Silkeborg udsmykkes. Nogle kvikke hjerner, har fået den idé, at lade publikum være kunstnerne. Lige da jeg så det første af artiklen, tænkte jeg, hvad har de nu gang i, men det betaler sig ofte at læse videre. Her fandt jeg ud af, at »kunstværkerne« kun er midlertidige, og at de bemalede fliser, alligevel skal fjernes på et senere tidspunkt, når gågaden skal renoveres.

Jeg skal ikke forklejne publikums evner vedrørende det kunstneriske, men til blivende kunst på en gågade, var nu lige rigeligt i min optik.

Som det nu ser ud til, at det skal foregå, synes jeg ideen er fremragende. Det vil da trække folk til gaden for at se, hvordan projektet udvikler sig.

Kunne man tænke sig, at fliserne kunne bruges til noget, også efter at de er pillet op? Kunne man tænke sig, at en kreativ sjæl, måske professionel kunstner, kunne skabe et blivende kunstværk af fliserne, og så opsætte det et sted i Silkeborg eller omegn? Et sted, som kunne blive endnu et udflugtsmål. Jeg forestiller mig, at dem der har været med til at male fliser, ville trække venner og familie med til at beundre deres kreative evner. Det kunne også sagtens være, at turister fra andre steder kunne blive inspireret til at gøre noget i deres egen andedam.

Eller kunne man tænke sig at fliserne kunne sælges for et symbolsk beløb, eller ved en auktion, og at beløbet kunne bruges som tilskud til en anden slags kunst på den »nye« gågade? Hvis børn også må være med til at dekorere nogle fliser, så er jeg sikker på, at forældre og ikke mindst bedsteforældre vil være mere end villige til at købe deres børns kunst. Ikke mindst bedsteforældre, som nu om stunder er mere end villige til at gøre alt for deres børnebørn. Jeg tror næsten at bedsteforældre er villige til at købe Rådhuspladsen, hvis blot deres poder har betrådt den.

Jeg håber virkelig, at der kommer kulør på. Farver gør meget ved os alle sammen. Om ikke andet, så kan der komme rigtig mange diskussioner ud af det. Nogle kan lide rødt, andre blåt eller noget helt andet.

Vi mennesker bliver aldrig enige om farver og mønstre, men farver gør noget ved os, uanset om de falder i vores smag eller de ikke gør.

Det bliver spændende at følge projektet.