Råd: Gem dig ikke bag de mørke gardiner

Rådene til unge, der er ramt af en hjernerystelse, er nogle andre i dag end før

30. januar 2020, 09.23

HAMMEL Tidligere har det været god latin, at folk, der havde fået en hjernerystelse, først og fremmest skal holde sig i ro - hvile sig bag nedrullede gardiner og endelige ikke overanstrenge sig.

Det er rigtigt, at det er fornuftigt at hvile sig og holde sig i relativ ro i de første en-to dage efter en hjernerystelse. Men så handler det om, at folk skal i gang igen - stille og roligt og tilpasset til den enkelte, siger neuropsykologen, ph.d. Mille Møller Thastum, der er med i gruppen af forskere, der har opnået meget positive resultater med en ny tilgang til personer med hovedpine.

Psykologiske faktorer

- Der er mange faktorer involveret, når en person udvikler længerevarende symptomer. Vi ved, at der også kan være psykologiske faktorer, siger Mille Møller Thastum til Midtjyllands Avis.

- Hvis man for eksempel udvikler angst eller depression sideløbende med en hjernerystelse, kan det forværre og forlænge forløbet.

- En af de ting, vi har fokuseret på, er den angst, der kan opstå overfor at lave aktiviteter, som gør, at man får hovedpine eller svimmelhed eller kvalme. Personen kan have en forestilling om, at »Hvis jeg gør det, så gør jeg skaden værre«.

- Så der har været noget arbejde i forhold til at berolige og dæmpe denne angst og bekymring og sige »Det gør ikke noget, at du udfordrer dig selv med at gå en tur og måske kortvarigt får hovedpine. Det er ikke noget, der gør din skade værre. Det kan være irriterende, men hvis du i lang tid har været meget lidt aktiv, så kan det kan være noget, du skal igennem for at få det bedre igen«, siger Mille Møller Thastum.

Hun understreger, at det er vigtigt, at en person, der har symptomer i længere tid efter hjernerystelsen, kun langsomt og gradvist skruer op for aktivitetsniveauet.

Vil afprøve i kommunerne

Selv om resultaterne er markante, er der behov for flere studier af GAIN, før behandlingen kan etableres som et tilbud for unge, der er ramt af hjernerystelse.

- Derfor vil vi gerne som det næste skridt afprøve behandlingen i en større målestok, og gerne ude i kommunerne i Midtjylland, fortæller Mille Møller Thastum.

Forskningsenheden ved Hammel Neurocenter har en central rolle i dette videre arbejde, der i første omgang handler om at skaffe finansiering.