Håndsprit ved hoften og sikkerhed først: Hjemmeplejen er beredt

- Vi har de nødvendige værnemidler og bruger dem, når det er nødvendigt, siger distriktsleder Lene Gravgaard

26. marts 2020, 10.14

- Alle i hjemmeplejen er enormt opmærksomme på god hygiejne, og vi skifter tøj i løbet af dagen, hvis der er brug for det. Vi holder også god afstand til hinanden, så vi ikke kan smitte hinanden, siger Mette Gravgaard. Foto: Favrskov Kommune

FAVRSKOV De er lige så beredte som sherifferne i Det vilde vesten. Men det er ikke pistoler, der hænger ved hoften - det er håndsprit.

Favrskov Kommunes medarbejdere i hjemmeplejen passer deres job, som de plejer, midt i denne coronakrise. Og de ligner stadigvæk sig selv, når de besøger borgerne.

Men håndspritten sidder klar i bukselinningen, og værmemidler som mundbind og kitler er også klar, hvis der bliver brug for dem.

- Vi ser ud, som vi plejer, når vi besøger borgerne, fortæller Mette Gravgaard, der er akutsygeplejerske i hjemmeplejen i Favrskov.

Sprit er vigtigst

Nogle borgere har måske regnet med, at sygeplejeskerne dukker op iklædt masker og beskyttelsesdragter, som man ser det i fjernsynet fra andre lande, der er hårdt ramt af coronavirus. Men sådan er situationen heldigvis ikke i Favrskov Kommune.

- Sprit er vores vigtigste middel til at undgå at sprede smitte med coronavirus. Alle os i hjemmeplejen er enormt opmærksomme på god hygiejne, og vi skifter tøj i løbet af dagen, hvis der er brug for det.

- Vi holder også god afstand til hinanden, så vi ikke kan smitte hinanden, siger Mette Gravgaard.

- Vores vigtigste opgave er, at borgerne ikke bliver smittet. Men det er naturligvis også vigtigt, at vores personale ikke bliver smittet, siger distriktsleder Lene Gravgaard.

- Vi har de nødvendige værnemidler og bruger dem, når det er nødvendigt. Men håndsprit og god hygiejne er vores vigtigste redskaber. Og jeg kan se, at medarbejderne virkelig gør sig umage, for der bliver brugt rigtig meget sprit lige nu - og det skal de have ros for.

Ingen ældre ramt endnu

Hvis sygeplejerskerne skal besøge en borger, der er smittet med corona, er sagen naturligvis en anden.

Men det har heldigvis ikke været tilfældet hos hjemmeplejen i Favrskov indtil nu. Hvis der er påvist covid-19 hos en borger, er det nødvendigt at anvende både beskyttelsesbriller og særligt kraftige ansigtsmasker.

Særligt opmærksomme

Mange ældre har kroniske sygdomme, hvilket gør dem ekstra sårbare, hvis de skulle blive smittet med coronavirus.

De kroniske sygdomme giver ofte nogle af de samme symptomer som coronavirus, og derfor er plejepersonalet særligt opmærksomme på, hvis der er noget, der ændrer sig hos borgeren - for eksempel nyopstået hoste eller feber.

I de tilfælde skal en læge vurdere, om borgeren kan være smittet, og så tager plejepersonalet værnemidler som mundbind og kitler i brug.

- Overforbruger ikke

Ulrik Johansen, der er direktør for Social og Sundhed i Favrskov Kommune, roser medarbejderne i hjemmeplejen og ældreplejen for deres indsats i coronakrisen.

- Der er fuld opmærksomhed på at undgå smitte i alle sammenhænge. Hvis en medarbejder holder en afstand på mindst to meter til en borger og er på kort besøg, så er det håndsprit, det handler om.

- Hvis medarbejderen må arbejde tættere på borgeren eller i længere tid, så taler vi om mundbind. Vi bruger værnemidlerne, hvor det er nødvendigt, men vi overbruger dem ikke, siger Ulrik Johansen.

Han fortæller, at Favrskov Kommune er godt forsynet med værnemidler måneden ud.

Men han deler samtidig bekymringen med mange andre kommuner om mulighederne for yderligere forsyninger.

Direktør for Social og Sundhed, Ulrik Johansen, fortæller, at Favrskov Kommune er godt forsynet med værnemidler måneden ud. Men han deler samtidig bekymringen med mange andre kommuner om mulighederne for yderligere forsyninger.