DET ER DIT VALG - KV21

Verdensmål og veteraner

22. oktober 2021, 10.52

VETERANPOLITIK Søndag er det FN-dag. Den 24. oktober 1945 blev FN stiftet på ruinerne af 2. verdenskrig for at skabe et forum for en fredeligere og mere retfærdig udvikling i verden.

Udover FNs indsats mod corona gennem WHO forbinder mange nok mest FN med de 17 Verdensmål og de ca. 50.000 danske FN-soldater, der har været udsendt i fredens tjeneste. De er veteraner ligesom andre soldater, politifolk, sundhedspersonale m.v., der har været udsendt i mere eller mindre livsfarlige missioner for Danmark.

De ansvarlige politikere har derimod siden sidste valg ikke leveret meget andet en selvros og løfter om, at man vil styrke indsatsen, og det ansvarlige udvalg har for første gang (efter 3½ år) talt med veterankoordinatoren i forrige uge

Peder Enggård (K)

Verdensmålene diskuteres meget af politikere, hvoraf mange går med den farvestrålende nål, der skal vise, at de interesserer sig for bæredygtighed.

Veteranerne glemmes derimod til daglig af de fleste politikere, selvom ca. 10% har fået ar på krop eller sjæl, der udfordrer dem og deres pårørende i dagligdagen.

Silkeborg byråd vedtog efter sidste valg en veteranpolitik og udpegede en medarbejder til, som veterankoordinator på deltid, at sørge for kommunens »særlige anerkendelse og støtte til veteraner og pårørende«.

Funktionen har siden februar 2018 desværre kun været bemandet, så det svarer til 8½ timer pr. uge til kommunens 700 veteraner, hvoraf statistikken siger, at ca. 70 har særligt brug for hjælp.

Heldigvis har den nye veterankoordinator Søren Schmidt siden august kæmpet en brav kamp i 20 timer/uge. Han har allerede skabt god kontakt til frivillige, der kan og vil hjælpe ham og udvider løbende netværket.

De ansvarlige politikere har derimod siden sidste valg ikke leveret meget andet en selvros og løfter om, at man vil styrke indsatsen, og det ansvarlige udvalg har for første gang (efter 3½ år) talt med veterankoordinatoren i forrige uge - men der er jo også snart valg.

Jeg kæmper for, at veteranerne og deres pårørende får en reel plads på dagsordenen, som de har fortjent - valgår eller ej!

Indlæser debat