Midtjyske Meninger: Røgfri arbejdsplads

6. december 2019, 12.51

Foto: Martin Ballund

Michael Dahl Petersen fra Rema 1000 i Resenbro har lavet nogle forholdsregler omkring rygning på jobbet, så arbejdspladsen nu er røgfri. Han har gjort det som en form for omsorg for sine medarbejdere, idet han var bekymret over, at de gik ud og røg i stedet for at spise deres mad.

I butikken er der nu fælles morgenmad i stedet for rygningen. Jeg tror, det er en god idé, at medarbejdere oplever, de får noget andet, når der nu er nogle privilegier, der er fjernet. Det er motiverende for at komme på arbejde, og socialt er det helt sikkert godt for arbejdspladsen, at man starter dagen på en hyggelig måde.

Jeg synes, det er gået vældig hurtigt med udviklingen i forhold til rygning. Da vi i 1988 besluttede, at vi her på stedet ikke ville have røg indenfor, var folk ved at falde om af forbavselse. Tænk, at de skulle gå ud for at pulse! Vores argument var, at vi ikke selv røg, så vi var ikke interesseret i andres kvolmen, og desuden havde vi små børn, der ikke skulle udsættes for mere røg end højst nødvendigt. Og det forstod de fleste efterhånden. Det var ellers stadig almindeligt i de år, at der ved festlige lejligheder blev budt rygelse rundt.

I de følgende år kom der forskellige undersøgelser, der dokumenterede det farlige ved røg - blandt andet at røg kunne være en af årsagerne til vuggedød. Op gennem 90’erne blev det almindeligt at gå udenfor at ryge, men så havde rygerne også lov til at gå ud, når rygetrangen overmandede dem. Jeg husker, hvordan jeg på arbejde i et bofællesskab var irriteret over alle de afbrydelser, da jeg ofte som ikkeryger kom til at stå alene med en tung beboer.

Der har efterfølgende næsten været drevet hetz på rygere, og rygning er blevet gjort til noget på nippet til skamfuldt, og i eksempelvis daginstitutioner har rygerne skullet udenfor matriklen, og det var vigtigt, at børn ikke så de voksne ryge. På den måde er rygningen blevet gjort vældig spændende for en ny generation.

Det har været en meget overlevelsesdygtig myte, at rygerne havde det sjovere - at der var hyggeligere i rygerummene, end der var blandt de »kedelige« ikkerygere. Det handler snarere om, at de fleste mennesker kan lide at være sociale, så når rygerne ikke kunne pulse løs overalt, var man som ikkeryger nødt til at søge i rygerummene for at snakke med kollegerne.

Derfor er det så genialt hittet på i Rema 1000 i Resenbro, at der er fælles morgenmad, så man kan være social der, fremfor at skulle søge hinandens selskab i et eller andet usselt rygeskur.