Ungarns veteran går trodsigt mod strømmen

Viktor Orban er den længst siddende premierminister i EU, selv om han kun fylder 60. Trods 13 år som premierminister er han hele tiden i konflikt med Bruxelles

Udgivet:31. maj 2023, 10.22

Læsetid:2 minutter

Lige nu kritiseres Ungarns premierminister, Viktor Orban, for at have har talt imod EU’s sanktioner mod Rusland, som har været storleverandør af gas til Ungarn. Ungarn er medlem af såvel EU som Nato, men Ungarn har i lighed med Tyrkiet været tøvende over for at lukke Finland og Sverige ind i Nato. Det har vakt bred kritik af Ungarn blandt de øvrige Nato-lande. Foto: Ritzau Scanpix

/ Ritzau /

4 måneder siden

FØDSELSDAG: Viktor Orban er ikke bleg for at stå på den holdeplads, hvor det suser i luften med øretæver.

Øretæver fra den del af det internationale samfund, som Ungarn ellers er en del af, nemlig EU og USA - den vestlige kulturkreds.

Orban er ikke alene.

Han har en stor del af de knap 10 millioner ungarere med sig. I hvert fald har de genvalgt ham så mange gange, at han den 29. maj har været premierminister i Ungarn i 13 år i træk.

Det er to dage før, at han den 31. maj fylder 60 år.

Orban var tillige regeringschef fra 1998 til 2002, så blandt ungarerne er der klangbund for hans konservative synspunkter om homoseksualitet, kønsdiversitet og hans gode kontakter til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Han er leder af det højrenationale Fidesz-parti.

Han og partiet har ofte ligget i konflikt med EU-Kommissionen, der har kritiseret Orban for en politik, som er på tværs af EU’s værdier og traktater.

Der er sager om korruption, og Orban-regeringen har vedtaget love, der ifølge EU betyder, at retsvæsenet ikke er uafhængigt.

Lav det om, har EU sagt til Orban.

Ellers holder vi igen med udbetaling af de omkring 100 milliarder kroner, der er stillet Ungarn i udsigt i favorable lån og støtte for at komme sig oven på coronaen.

Det har holdt hårdt, men i begyndelsen af maj vedtog Ungarns parlament en reform, der igen øger uafhængigheden for retsvæsenet.

Det kan bane vej for frigivelse af nogle af pengene, men hvornår det i givet fald kan ske, er ikke umiddelbart klart.

Den jurauddannede Viktor Orban er gammel kommunist.

Han blev født og voksede op i byen Székesfehérvár knap 70 kilometer fra hovedstaden Budapest. Hans forældre var af middelklassen.

Selv har Orban kaldt sig for en »landsbydreng«.

Siden 1986 har han været gift med juristen Anikó Lévai. Sammen har de fem børn og et barnebarn.

Som ung var han kommunist, men i 1988, kort før Murens fald, var han med til at stifte det, der i dag kendes som regeringspartiet Fidesz. Det var anti-kommunistisk.

Et af Orbans store fikspunkter handler om at holde muslimske migranter ude af Ungarn.

Han gik enegang og byggede et pigtrådshegn mod Balkan-landene i oktober 2015, da den store bølge af migranter strømmede op igennem Europa.

Hegnet gav Orban fjender i EU, men han fik venner blandt indvandrerkritiske partier i Europa.

/ritzau/