Kommunen kan gøre mere for vækst i Thorning

20. april 2021, 12.37

Foto: Jakob Stigsen Andersen

UDVIKLING Det var med stor undren, jeg i Midtjyllands Avis 22. marts læste borgmester Steen Vindums (SV) udtalelser under overskriften »Vi gør os umage med at få alle med«.

Det går godt med væksten i de fleste af Silkeborg Kommunes lokalsamfund. - Dog kniber det flere steder, hvor Bryrup og Thorning har udsigt til størst tilbagegang. Byerne har en velassorteret dagligvarebutik samt skole med overbygning. I Thorning har vi et særdeles blomstrende foreningsliv.

Den sidste opgave med at sikre at der er byggegrunde til rådighed, synes at være helt utilstrækkeligt løst af kommunen

Inger Marie Thomsen

SV redegør for kommunens opgaver, som er at sikre gode skoler, pasningsordninger, fritidsfaciliteter samt byggegrunde og mulighed for byggeri af almene boliger. Det er SV’s påstand, at kommunen gør nok for at sikre balance i væksten også i de små bysamfund. Jeg er helt uenig, men lad os gennemgå opgaverne.

Thorning Skole blev renoveret og moderniseret i 2017 og tak for det. Man kan ikke honorere alle ønsker, og renoveringen medførte, at omklædning og badeforhold til idrætstimerne blev henlagt til hallen med dermed forringet udnyttelse af idrætstimerne.

Thorninghallen er velfungerende og er en af de haller i kommunen med størst benyttelsesprocent, hvilket afskærer muligheden for tilbud til flere segmenter. Halbestyrelsen har udfærdiget prospektmateriale for en udvidelse. Prospektet blev præsenteret for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget den 4. september 2018. Udbygningen er dog stadig ikke på kommunens budget, men der arbejdes videre med stor opbakning fra alle foreninger i Thorning.

Jeg kender ikke tilstrækkeligheden af pasningsordninger, og vil ej heller kommentere opgaven med alment boligbyggeri.

Den sidste opgave med at sikre at der er byggegrunde til rådighed, synes at være helt utilstrækkeligt løst af kommunen. Nuvel - der er 15 kommunale parcelhusgrunde til salg på Munkemarken, og der er ikke henlagt jord til en kommende udstykning, hvilket synes mærkeligt!

Yderligere er der nogle utidssvarende byggerestriktioner på grundene, hvilket stopper mulige købere tidligt i processen. Man kan ej heller sammenlægge to grunde og bygge ét parcelhus. Senest har en bygmester ikke fået grønt lys til at starte byggeri af dobbelthuse på 6 af de usolgte grunde. Det bliver klart svært at vækste under de betingelser.

Borgmesteren siger: »Uanset om vi står på hovedet eller slår kolbøtter, så er der bare steder, hvor det er svært. Sådan er det.« Nu skal kommunen ikke kun løse de nemme opgaver. Hvis det er svært i Thorning, så må man se nærmere på opgaven. Man kunne ændre strategi og være fleksibel fra kommunens side. Forsøge dialog om revurdering af restriktionerne, således at grundene fremstår mere attraktive.

SV konkluderer, at den manglende vækst hænger sammen med afstanden til motorvejen. Fra Thorning til motorvej mod hhv. Aarhus eller Herning er der 15 km. Det er nok ikke der, problemet ligger?

Thorningboere er generelt bevidste om, at borgerne selv er ansvarlige for at skabe liv og indhold. At få ting til at ske. Det gør vi i de mange foreninger. Men jeg bliver trist, når jeg læser om borgmesterens opgivende holdning til vækst i området. Kom nu i gang SV og resten af byrådet.

Indlæser debat...