Beredskab er klar til at evakuere borgere nær Studstrup-brand

Brandslukning ved kraftværk i Studstrup kan afføde en del røg lørdag, men det er ikke farligt, siger politiet.

Udgivet:01. oktober 2022, 12.21

Læsetid:2 minutter

En stor silo med 56.000 ton træpiller brænder stadig ved Studstrupværket nord for Aarhus.

/ Ritzau /

AARHUS Østjyllands Brandvæsen har gjort klar til at evakuere borgere fra området ved Studstrupværket, hvis det bliver nødvendigt i kølvandet på den silobrand, der har ulmet siden forrige torsdag.

Det er Christiansbjerghallen i det nordlige Aarhus, der er blevet indrettet til at huse evakuerede. Det skriver TV 2 Østjylland.

- Vi arbejder med mange scenarier, og vi vil ikke stå på bagkant, hvis der eksempelvis skal evakueres borgere.

- Derfor er hallen klargjort med madrasser og soveposer, siger beredskabsdirektør hos Østjyllands Brandvæsen Kasper Sønderdahl til mediet.

Beredskabsdirektøren siger, at det dog indtil videre er folks eget ansvar at finde et andet sted at opholde sig, hvis ikke de vil være i Studstrup.

I alt otte haller i Aarhus Kommune er udpeget til såkaldte evakueringshaller. De kan blive nødvendige at bringe i spil, hvis der sker noget alvorligt.

Der har været brand i en silo siden 22. september. I den store silo er der 56.000 ton træpiller, og det er dem, der brænder.

Kasper Sønderdahl fortæller til TV 2 Østjylland, at man lørdag fortsætter sin indsats med at køre træpiller ud af siloen for at slukke ilden udenfor.

Ifølge en opdatering fra Østjyllands Politi lørdag middag vil slukningsarbejdet generere bølger af røg i løbet af lørdagen.

- Da vindretningen løbende ændrer sig, vil røgen kunne give lugtgener i store dele af Østjylland.

- Det er dog på nuværende tidspunkt ikke sundhedsmyndighedernes vurdering, at det udgør en sundhedsrisiko, lyder det.

Fredag blev udsatte borgere i Løgten, Skødstrup, Studstrup, Skæring og Hjortshøj opfordret til at fjerne sig fra området. Opfordringen var henvendt til personer med for eksempel astma, KOL og hjerte-kar-sygdomme.

Det var baseret på vindretningen samt røgens indhold af sodpartikler, oplyser politiet.

- Da vinden og udbredelsen af røgen p.t. ikke rammer de områder, kan borgere i risikogruppen for øjeblikket opholde sig der igen, lyder det lørdag.

Myndighederne kan lørdag middag stadig ikke sige, hvornår branden er slukket. De forventer, at det vil vare mindst en uge endnu.

/ritzau/