Når Tivoli og Disneyland kommer til byen

11. juni 2021, 12.50

SLOTSPLANER Planerne om at genopføre Silkeborg Slot er desværre kommet ud af mølposen igen.

Midtjyllands Avis bragte en længere artikel om sagen onsdag og brugte på lederplads anledningen til at udtrykke en overstrømmende begejstring. Tillad mig at citere fra lederen: »En genopførsel af Silkeborg Slot vil være en sund modvægt …. og berolige øjnene, med andet end betonflader og glasaltaner«.

Hvis behjertede mænd gerne vil gøre en indsats for byen, så gør en indsats for at bevare og sikre de reelle historiske ting frem for at skabe noget kunstigt

Steen Konradsen

Jo såmænd er vi mange, der gerne vil berolige øjnene i forhold til de fantasiløse klodser, der kritikløst bliver bygget i disse år. Så langt er jeg såmænd enig med lederskribenten, der ellers har brugt mange ledere på at anprise den megen beton og glasaltaner, og igen og igen har advaret os mod at blive Hjerl Hede. Så åbenbart hellere Disneyland.

Samtidig med vi vælter gamle - og for Silkeborg karakteristiske huse - synes nogle af byens handlekraftige mænd, oven i købet med en tidligere museumsdirektør i spidsen, at det er vigtigere at opføre en misforståelse af et moderne slot, frem for at bevare den kulturarv, vi dog har.

Ikke langt fra Slotsbanken er et af arkitekt K.P. Kristjansens tidligste huse beliggende på Christian 8.s Vej ved at bliver fjernet.

Nabohuset den tidligere lægebolig og senere Apostolske Kirke tegnet af en anden af de tunge arkitekter, der skabte det Silkeborg, vi kender (eller kendte), er for længst blevet erstattet af en firkantet skotøjsæske, og Byrådet har netop tilladt nedrivning af et af kommunens ældste huse, et stuehus i Sinding, der kan dateres til 1600’tallet.

Rationalet bag genopførelsen af et slot må være: »Hvorfor dog ofre penge på at bevare vor kulturarv, når vi bare kan opføre noget nyt og moderne, oven i købet noget så fornemt som et slot«. Så det kan næppe være veneration for historien og kulturarven, der driver den såkaldte genrejsningskomite. Men der er da sikkert også mere prestige i at få opført et slot, end at medvirke til at bevare »noget gammelt bras« rundt omkring.

Jeg gruer for at driftige mænd i Ribe finder på at ville genrejse Riberhus på Slotsbanken, hvor den smukke statue af dronning Dagmar i dag står og skuer ud over landskabet. Reformationen og andre voldsomme begivenheder i Danmarkshistorien har betydet, at rigtig meget blev fjernet og generationer tæt op til vor tid, har igen og igen fjernet ting, vi kan begræde i dag. Så der er nok at genopføre.

Men Danmark har heldigvis en lang række middelalderbyer, der for manges vedkommende gør en ihærdig indsat for at bevare og sikre historien til glæde for os alle.

Silkeborg er i modsætning til dem, sammen med Esbjerg, de eneste eksempler på byer grundlagt i 1800’tallet efter en regeringsbeslutning, og vi har således en hel anden historie at fortælle end alle de andre byer. Hvorfor så gøre os selv til grin ved at prøve at efterligne dem, der reelt har en middelalderhistorie at fortælle? Fortæl dog den historie vi har!

Hvis behjertede mænd gerne vil gøre en indsats for byen, så gør en indsats for at bevare og sikre de reelle historiske ting frem for at skabe noget kunstigt.

Læs også
Jyske Bank-fond klar med 10 millioner kroner til nyt Silkeborg Slot
+Abonnement
Læs også
Slotsmodellen rejses igen
+Abonnement

Kulturarvsmyndigheder har allerede sat en fod i døren for genrejsning af dele af Nyborg Slot.

Chefredaktør Hans Krabbe gruer i sin leder for, at der er organisationer derude (læs: Frednings - og kulturarvsmyndigheder), der er mindre begejstrede end genrejsningskomiteen. Jeg krydser fingrene for, at det er tilfældet!

Læs også
Leder: Et slot? Spændende! Realistisk?

Indlæser debat...