Flåterne er kommet tidligt i år

Forskere udpeger i et nyt studie af flåter Silkeborg-området som hårdest ramt, men den konklusion afviser naturvejleder Jan Kjærgaard. Flåter findes overalt

12. marts 2019, 11.00

Flåterne kom allerede frem i februar. En måned tidligere end sædvanligt. Foto: Bertrand Guay/Ritzau Scanpix

SILKEBORG Midtjylland lyser meget rødt på det kort over flåtens udbredelse i Skandinavien, som forskere Københavns Universitet netop har offentliggjort. Deres primære pointe er, at klimaforandringerne betyder, at flåten nu kun er 130 kilometer fra Polarcirklen, fordi værtsdyr som rådyr og gnavere bevæger sig længere nordpå og op i højderne, hvor de ikke fandtes før.

Men lokalt ser det voldsomt ud med en stor koncentration af røde pletter i skovene omkring Silkeborg.

Midtjylland bliver da også sammen med Nationalpark Thy og Vigsø Bugt i Nordjylland samt skovene i Nordsjælland og på Bornholm udpeget som de steder i landet, hvor der er størst mulighed for at få en flåt med hjem fra skovturen.

Undersøgelsen kommer dog ikke bag på naturvejleder Jan Kjærgaard, der i øvrigt mener, at den er for simpel og forkert.

- Forskerne har kun kigget på, hvor der er skove, men der er altså flåter over hele landet. Jeg ser for eksempel rigtigt mange i det åbne landskab, når jeg er ude at fange firben. Dem sidder flåterne gerne på, siger han og tilføjer, at man kun er sikker på at undgå flåterne, hvis man udelukkende opholder sig i byerne.

Tidligt ude...