Bytte bytte købmand

Udgivet:17. marts 2022, 12.44

Læsetid:2 minutter

Christoffer Løvstad Christensen

Af Christoffer Trane Løvstad Virklund

Forleden hentede jeg en cementblander i Resenbro. Den befandt sig nærmere bestemt på Skellerupvænget. Jeg har været i Resenbro utallige gange før, men aldrig på Skellerupvænget. I øvrigt var det også første gang jeg hentede en cementblander. Den er flot. Gul med blinklys og den kan også sige lyde. Jeg bør måske her indskyde, at cementblanderen er til min søn August og er fremstillet af plastic. Vi manglede sådan en cementblander.

Efter vi har fået børn er det gået op for mig, at der foregår en omfattende cirkulær økonomi med udgangspunkt i sociale medier. Facebookgrupper som »Køb og Salg-– kun for Virklund« og »Gives bort - Silkeborg« er omdrejningspunkter for genbrug og køb og salg af alverdens ting og sager. Kendetegnende for grupperne er, at de drives af kvinder og mødre. Der er ingen fædre, der er på udgik efter en næsten ubrugt flyverdragt, der kun er brugt få gange og næsten er som ny og i øvrigt kommer fra et hjem uden husdyr, der selvfølgelig også er røgfrit. Mødrene er til gengæld fuldt ud opdaterede. De kender priser, modeller og størrelser. Fædrene kender en GPS og er gode til at bringe sagerne hjem. Kald det ligestilling, kald det lige hvad du vil.

Inden jeg afhentede cementblanderen var jeg et smut forbi Gødvad, hvor nogle billedrammer skulle hentes. Kvit og frit. De er så flinke i Gødvad. Vi krydrede vor kommunale rundtur med en tur på Silkeborg skaterpark ved motorvejen. Da vi omsider vendte snuden hjem ad rullede en Porsche op foran vores hus. En far steg ud og hentede to hylder til et børneværelse. Pågældende hylder har jeg engang hentet i Voel, men vi har aldrig fået dem brugt.

Der byttes og handles på kryds og tværs i alle samfundets lag. Engang havde vi legetøjsbutikker i gågaderne. HB Hobby på Søndergade og BR på Vestergade. I dag synes handlen i stor stil at være rykket ud i de private hjem. Det er ikke blot en glæde at genbruge. Det er også en glæde at komme rundt i kommunen og opleve kvarterer og gader, som jeg ellers aldrig ville have set.

Et af den seneste tids højdepunkter, var da vi besøgte Danmarks smukkeste hul i jorden for at hente et reollignende møblement til børnenes legerum.

Trofaste læsere af Torben Pedersens klumme vil vide, at der her er tale om Bryrup. Reolen kostede en formue i Ikea. I Bryrup kostede den kun en halv formue og var helt som ny, fra røgfrit hjem osv. osv.

Samtidigt kunne vi benytte børnehavens vidunderlige legeplads - kvit og frit.

I disse tider må vi finde glæden ved de små ting. Frihed kan man ikke bytte sig til. Sæt pris på den derude. Frihed er det bedste guld.

Indlæser debat