Leder: Opgør med sexismen

16. september 2020, 12.28

Foto: Martin Ballund

Tv-værten Sofie Linde og hendes markante udmeldinger ved Zulu Comedy Galla 2020 har bragt kønsdebatten i kog.

Historien om, hvordan en tv-kendis fra DR bad den da 18-årige Sofie Linde om oralsex til en julefrokost - for ellers ville hans smadre hendes karriere - er blot den første af mange beretninger om sexisme, verbale trusler og overgreb fra mediemænd med magt rettet mod kvinder i udsatte positioner.

En række danske mediekvinder beretter om, hvad de oplevede for både 10 og 20 år siden. Og hvad de oplever i dag.

Der er nemlig ikke stor forskel på de beretninger, der kommer frem.

Nogle af beretningerne kan virke som småting. Om mænd, der har måske har sagt noget om kvindelig svaghed, eller mænd, der i kådhed eller af andre årsager har kommenteret en kvindes udseende.

Men vi mænd erfarer lige nu, at det, vi betegner som småting, opleves med betydeligt større voldsomhed hos den kvindelige modtager. Nedgørende sprog, tåbelige vittigheder, grænseoverskridende handlinger hvor man gramser eller gør andet ydmygende.

Alt det ryddes der lige nu op i.

Jeg har aldrig oplevet krænkende adfærd på min egen mediearbejdsplads. Men jeg er også en mand og ikke umiddelbart i målgruppen.

Det er godt, der ryddes op. Og det er mærkeligt, at det først sker nu. Først var det filmbranchen, nu er det medierne. Inden længe hører vi sikkert beretninger fra andre brancher: det offentlige, sygehuse, forsvaret, industrien og detailhandelen.

Alle steder mødes kønnene i arbejdsfællesskaber. Alle steder er de fleste mænd ordentlige og bevidste om, hvordan de skal opføre sig. Men alle steder findes brådne kar. Og det er det, der nu handles på og ryddes op i.

Sofie Linde-metoden indebærer en risiko. For dengang hun var ung, var hun ansat hos DR-enheden i Aarhus, og udbuddet af store DR-kanoner på den afdeling er meget begrænset. Det kan hurtigt udarte til en usmagelig gætteleg, når meldingen er så konkret, og der så ikke nævnes navne.

Det dur ikke. Skal sexisme og overgreb italesættes, skal det ske ordentligt. For mænd er også en slags mennesker med krav om ordentlighed.

Skal den tiltrængte oprydning lykkes, så skal vi alle deltage, så samspillet mellem kønnene bliver mere ligeværdigt.

Og fast ligger én ting: Mænd, der begår overgreb, skal ikke mødes med anerkendelse af andre mænd.