Fejl i kommunen: 537 cpr-numre udleveret ved en fejl

21. januar 2020, 14.39

Foto: Jakob Stigsen Andersen

SILKEBORG Cpr-numre på omkring 537 borgere er ved en fejl blevet sendt ud til en enkelt person, som har søgt aktindsigt i en konkret sag.

Det oplyser Silkeborg Kommune i en pressemeddelelse.

Silkeborg Kommune blev opmærksom på fejlen, da personen tog kontakt til kommunen.

Materialet er kun sendt til denne ene person, som har bekræftet, at oplysningerne er slettet.

Derudover er det link, personen har modtaget for at tilgå materialet, blevet deaktiveret.

Alle berørte borgere har fået tilsendt et brev i dag, og fejlen er meldt til Datatilsynet.

Silkeborg Kommune beklager episoden:

- Vi er meget kede af denne hændelse. Det er selvfølgelig beklageligt. Vi har fjernet adgangen til materialet, så snart vi blev opmærksomme på fejlen. Der er tale om en menneskelig fejl, som vi vil gøre vores yderste for ikke gentager sig. Derfor kigger vi nu vores procedurer for aktindsigt efter i sømmene, siger chef for Teknik- og Miljøafdelingen i Silkeborg Kommune, Lotta Dybdahl Sandsgaard.

I den aktuelle sag oplyser Lotta Dybdahl Sandsgaard, at det ikke får nogle videre konsekvenser for den mandlige ansatte, der kom til at sende de mange cpr-numre ud.

- Han er enormt ked af det og berørt af det, og det er jo straf nok i sig selv.

- Vi arbejder på at forhindre, at den slags fejl kan lade sig gøre i fremtiden. Men når man arbejder med mennesker og muligheden for at den slags fejl kan ske, så vil det også ske, fortæller Lotta Dybdahl Sandsgaard.

Hun fortæller videre, at der i selve aktindsigten med de 537 cpr-numre var 1100 sider.

- Og vi kan jo ikke have vores medarbejdere til at sidde og læse alle siderne igennem. Nu arbejder vi i stedet på at få sat et system op, så det ikke kan ske i fremtiden.

Lotta Dybdahl Sandsgaard oplyser, at de 537 cpr-numre blev sendt ud til borgeren den 13. januar, men at vedkommende først blev opmærksom på fejlen den 20. januar, hvorefter han tog kontakt til kommunen.

Teknik- og Miljøchefen mener, at borgeren håndterede situationen enormt professionelt.

- Det var jo faktisk en ubehagelig situation, vi kom til at sætte ham i.

- Han har jo ikke ønsket at få de her oplysninger, men han håndterede det yderst professionelt ved at kontakte os med det samme, siger hun.

Manden, der pludseligt var blevet indehaver af de uønskede og private oplysninger meldte straks kommunen til datatilsynet.

- Vi har også meldt os selv til datatilsynet efterfølgende. Det skal vi jo, og den her situation er jo heller ikke i orden.

- Vi har begået en fejl, og den erkender vi, konstaterer Teknik- og Miljøchefen.

Hos Silkeborg Kommune føler man sig overbevist om, at de involverede borgere kan forholde sig roligt.

- Der ikke er nogen grund til at borgerne skal føle sig utrygge. Vi vurderer, at der ikke er nogen som helst risiko for, at de her data kan blive misbrugt, fortæller Lotta Dybdahl Sandsgaard, der mener at have situationen under kontrol.

Det er anden gang på to måneder, at Silkeborg Kommune er involveret i en uheldig sag vedrørende cpr-numre. Tilbage i november blev en computer stjålet fra Openminds på Fredens Torv i Aarhus, hvor der muligvis lå data fra 570 ansatte og borgere i Silkeborg Kommune, grundet et tidligere samarbejde mellem Silkeborg Kommune og Openminds.