Midtjyske Meninger: En oscar i Druk

4. maj 2021, 12.54

Foto: Martin Ballund

Den danske film Druk har lige vundet en oscarstatuette. Filmen er instrueret af Thomas Vinterberg, og handler om fire gymnasielærer og venner, der beslutter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i kroppen. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige.

Resultatet er opsigtvækkende. Både undervisningen og livet generelt løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. Men i takt med at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet virkelig godt frem for nogle af dem og fuldstændig af sporet for andre. Det bliver tydeligt, at alkohol kan medvirke til, at det går fremad for nogen, men også at et sådant vovemod (eller dumhed) kan have fatale konsekvenser.

Men vi skal turde tale om det, og her er sådan en film som Druk, der både er humoristisk, alvorlig og tankevækkende et godt bud

Charlotte Rune Nissen

Med fare for at lyde som en anden filmanmelder er denne film på alle måder seværdig. Paradoksalt er det dog alligevel, at vi vinder en Oscar for en dansk film om druk lige i denne tid, hvor Alkohol-linjen er ved at svømme over i henvendelser fra bekymrede, der enten selv indtager alt for megen alkohol eller har de mange promiller tæt inde på livet indirekte.

Om det er coronaens slagside? - Det kan vi kun gisne om. Men vi skal turde tale om det, og her er sådan en film som Druk, der både er humoristisk, alvorlig og tankevækkende et godt bud. For vi SKAL turde tale med hinanden om det.

Vi skal turde stille krav til hinanden. Ligesom i Balle, hvor er nyt tilbud er i støbeskeen for de unge (se MJA fra 3. maj). Her vil forældre og frivillige, private og kommunale aktører i lokalsamfundet forsøge at skabe et ungeliv, der er præget af sunde fællesskaber, tydelige voksne og mindre risikoadfærd med et reduceret alkoholforbrug og at undgå brug af tobak og andre rusmidler.

Forældre udfordres med 10 krav til unge, som skal opfordre til, at voksne omkring de unge har klare regler og rammer omkring rygning, alkohol og rusmidler. Og ikke mindst nærvær og engagement i de unges liv.

Men skal vi ikke prøve at hæve de krav til hinanden generelt - også os voksne. Ikke ved at lave flere regler og retningslinjer, men ved at være nærværende og ikke alene konstatere, at Jeppe drikker, men også turde have den menneskelighed og omsorg for hinanden til at spørge: Hvorfor drikker Jeppe?

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat...