Konstitueringen i Skanderborg

Udgivet:30. november 2021, 12.19

Læsetid:2 minutter

Af Inge Mikkelsen. Thorsvej 57 Ry

VALGET Så foreligger resultatet af KV 21 i Skanderborg Kommune. De »røde« med Socialdemokratiet som største parti, dog med et mandat mindre på 10. SF uforandret to mandater, Enhedslisten og Alternativet uforandret hver et. I alt 14 mandater af 29. Flertallet altså tabt.

De »blå« et mandat mindre med 13, hvor K med sine fire mandater vandt tre nye, to fra DF og et fra Venstre.

Nye Borgerlige erobrede et nyt mandat? Som ofte i landspolitikken er RV med sine 2 mandater »tungen på vægtskålen«.

Efter valget udtalte det nye kvindelige NB-medlem, at »der skal ske en grundlæggende kulturændring, når politikerne træffer de store beslutninger, der omfatter mange mennesker«, eks. skolelukninger og høje, markante byggerier. Borgerne skal høres, eks. de tunge kolosser på Bytorvet i Ry. I 2018 mente et lokalt byrådsmedlem, at nu var der endelig kommet en løsning på Bytorvs-problemet. Men her tre år senere ligner området stadig et »bombekrater«. Hvor længe endnu skal vi have dette syn, når vi skal ned i byen? Det samme gælder byggeriet på Skanderborgvej, hvor der sker meget lidt. Igen: Var Vs borgmesterkandidat habil i byggesagen? Ry-borgerne mener det åbenbart med hans en halv gang flere personlige stemmer.

Apropos byudvikling blev valgkampen karakteriseret ved to initiativer fra SFs formand for Teknik og Miljø, der mistede 50 stemmer = 8,1% på det personlige plan.

Læs også
Frands Fischer fortsætter som borgmester i Skanderborg Kommune Frands Fischer fortsætter som borgmester i Skanderborg Kommune
Læs også:
Frands Fischer fortsætter som borgmester i Skanderborg Kommune

Det passede kun alt for godt ind i det, der blev valgkampens hovedemne med dens fokus på høje huse og deres mangelfulde folkelige opbakning. Havde han forudskikket, hvad der rørte sig i vælgerhavet?

Læs også
Konservative fik kanonvalg Konservative fik kanonvalg
Læs også:
Konservative fik kanonvalg

Først skulle der være mere DIALOG med borgerne og siden udspillet omkring høje huse i Ry: På Skanderborgvej må der ikke bygges højere end Matas - undtaget dog byggetomten - og på Klostervej er Ry Højskole fixpunktet. Det er for højt, fordi det vil betyde, at Posthusgrunden vil komme til at ligge i skygge en stor del af dagen. Hvad med Kyhnsvej, hvor det kan få samme konsekvens for udeterrassen på Hotel Ry.

Læs også
Rød rutsjetur Rød rutsjetur
Læs også:
Rød rutsjetur

Mht. konstitueringen kunne jeg meget have ønsket mig, at kommunen efter tre perioder med samme formand for Teknik og Miljø fik en ny formand, der kunne se på byudviklingen med nye friske øjne. Det fortjener især Ry, hvor meget står på spil i de kommende år. Måske derfor der åbenbart ikke var mulighed for at stille spørgsmål i Ry Hallen. Det må da have været et meget underligt valgmøde! Hvor blev DIALOGEN af? Hvor er ÅBENHEDEN?

Kommunen kører åbenbart videre i sit gamle spor med alle kort ind til kroppen! Måske en ny teknikformand kunne ændre på det? Gerne en kvindelig! Og miljø kunne få sit eget udvalg!

Men i stedet blev det så et klima-, miljø- og planudvalg med endnu mere magtfuld formand end før.

Forkortet af redaktionen