Midtjyske Meninger: Slug en isterning

9. juli 2020, 12.08

Foto: Martin Ballund

Nyere undersøgelser viser, at når vi læser seriøse nyheder på nettet, har vi en underlig adfærd. I stedet for at læse selve artiklen, læser vi kommentarerne først. Langt de fleste kommentarer er der ret mange følelser i, så dem læser vi på den måde, at vi enten holder med eller er imod det, der bliver sagt. Det vil sige, at vi bliver bekræftet i det, vi mener i forvejen. Vi læser slet ikke nyheden - hvis vi gør, læser vi den ikke med åbent sind, men med den holdning, vi allerede har dannet os - ud fra kommentarerne. Det er jo ikke godt for den demokratiske debat, at vi ikke gider at sætte os ind i sagerne, før vi mener noget.

Jeg har flere gange grebet mig selv i at læse kommentarerne før nyheden. Nogle gange for underholdningens skyld - man kan virkelig finde synspunkter, man ikke selv havde kunne finde på. Andre gange for at se om nogle af dem, man synes er kloge, har bidraget med noget klogt.

Så jeg læste en nyhed på nettet. Jeg læste kommentarerne til Steen Konradsens læserbrev på avisens Facebookside. Han antyder, så enhver kan forstå det, at politikerne (her Hans Okholm) har snydt borgerne igen. Byggeriet i centrum af Silkeborg bliver ikke på 7, men 9 etager. I skrivende stund er der 58 kommentarer. De fleste hælder Konradsens vej, mens enkelte opfordrer til ro - og en enkelt fastslår at Steen Konradsen tager fejl, da højden har været kendt siden start.

Nå, jeg fortsatte kommentarlæsningen. Det blev vist lidt kedeligt, så på et eller andet tidspunkt dukkede der et billede af Julia Roberts (hende fra Pretty Woman) op ude i siden af skærmen. Det måtte jeg lige klikke på. Det var så ikke lige om hende, men om hvordan »du får liv og glød i din hud«. Nu havde jeg gået ude i solen og vinden og klippet hæk, så jeg synes faktisk min hud havde rigelig glød - og min shampoo havde ikke gjort det bedre. Men lidt nysgerrig er man vel altid. Og med »6 gode råd får du liv og glød i din hud«:

Fx er det en god ide at sove igennem hver nat. Hold dig fra alkohol, sukker og salt. Tvær kokosolie i ansigtet- og sov med det. Skift kaffen ud med grøn te.

Det bliver samlet set et nej fra min side. Når jeg drikker 1½ kande kaffe om dagen og te er vanddrivende, er en nattesøvn uden afbrydelser en illusion - selv med kokosolie.

Men til sidst kom det ultimative råd: »Lige inden (eller under) en middag/fest« skal du sluge en isterning. Det sætter blodomløbet i gang og strammer huden op. Måske var det noget for mig?

Beklager min klumme stak helt af - men det var nok fordi, jeg i forvejen havde afgjort hvad jeg mente om »etage-sagen«. Så kommentarerne - med en afstikker til Julia Roberts’ hud - var åbenbart hvad jeg kunne samle mig sammen til.

Det lover ikke rigtig godt for den demokratiske debat, men hvad - bare min hud får ny glød …