Kampen for Hærvejsmotorvejen fortsætter

Udgivet:14. maj 2021, 12.25

Læsetid:2 minutter

Kristian Pihl Lorentzen. Foto: Steen Brogaard

Af Kristian Pihl Lorentzen Ans. MF og transportordfører for Venstre

2 år siden

TRAFIKINVESTERINGER Vi har ventet spændt i snart to år. I går kom regeringen med dens udspil til trafikale investeringer frem mod 2035. Overordnet hilser jeg det velkommen, at udspillet langt hen ad vejen flugter med den blå trafikaftale fra marts 2019. Det gælder med hensyn til opgradering af Rute 26 mellem Søbyvad og Mundelstrup, hvor der er afsat 1,4 milliarder kroner til realisering af det alternative forslag, som Viborg, Silkeborg, Favrskov og Aarhus kommuner er kommet med. Det er uhyre glædeligt.

Til gengæld er det dybt skuffende, at regeringen ikke har spillet ud med anlæg af en jysk parallelmotorvej (Hærvejsmotorvejen). Dette til trods for, at S faktisk selv gik til valg på dette vigtige projekt
Kristian Pihl Lorentzen (V)

Til gengæld er det dybt skuffende, at regeringen ikke har spillet ud med anlæg af en jysk parallelmotorvej (Hærvejsmotorvejen). Dette til trods for, at S faktisk selv gik til valg på dette vigtige projekt jævnfør partiets trafikoplæg fra starten af 2019. Og dette til trods for, at hele 31 borgmestre sammen med erhvervslivet og fagbevægelsen anbefaler projektet på det kraftigste fordi det fremtidssikrer den jyske transportkorridor, sikrer ny vækst længere mod vest og har en god samfundsøkonomi. Ikke mindst for Viborg, der har et stærkt behov for at blive motorvejsby, er dette en slem skuffelse.

Transportministeren lokker i stedet med en undersøgelse af mulighederne for at opgradere Rute 13 mellem Viborg og Tørring. Det lyder umiddelbart besnærende. Men det er en smart afledningsmanøvre. For hvor meget skal Rute 13 opgraderes? Punktvis eller på hele strækningen? Og hvornår tænkes den mulige opgradering iværksat? Det er og bliver fugle på taget.

Venstre holder kraftigt fast i målet om anlæggelse af en ny motorvej fra Haderslev i syd til Sønderup i nord - via Billund, Pårup og Viborg. Målet er, at strækningen mellem Haderslev og Viborg er bygget i 2035 ved udløbet af aftaleperioden.

Det er nu, der skal holdes fast, så der ikke opstår slinger i valsen på grund af de røde støttepartiers indædte og ideologiske modstand imod motorveje. Hvor der er vilje, er der vej!