Alle plejehjem bør have frisklavet mad på menuen

Udgivet:25. oktober 2021, 12.44

Læsetid:1 minut

Af Mette Nøhr Hammel. Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Favrskov Kommune

ÆLDREPOLITIK Duften af frisklavet mad bør fylde langt mere på Favrskovs plejehjem. I dag laves der heldigvis mad på flere af vores plejehjem, men vi skal sørge for at udvide ordningen til resten, så alle får del i glæden ved frisklavet mad. Det skylder vi de ældre. For mange ældre er maden dagens højdepunkt.

Der er mange fordele ved at lave maden på det enkelte plejehjem. Duften af frisklavet mad nærer sanserne og giver lyst til at spise. Det er godt for de mange ældre, der ikke spiser så meget. Underernæring er et stort problem, men eksperter peger på, at en del kan løses ved at rykke madlavningen tættere på den enkelte borger.

Duften af frisklavet mad nærer sanserne og giver lyst til at spise. Det er godt for de mange ældre, der ikke spiser så meget. Underernæring er et stort problem ...
Mette Nøhr (K)

En anden stor fordel ved madlavning på det enkelte plejehjem er det sociale. De ældre, der har lyst og kræfter, kan være med til at lave mad. Det giver værdi og livskvalitet at være sammen om noget. De kan være med til at planlægge, hvad der skal laves - det giver selvbestemmelse.

Erfaringer fra Københavns Kommune viser, at på plejehjem, hvor maden laves i egne køkkener, spiser borgerne mere, og der er mindre madspild og større arbejdsglæde hos personalet.

Ideen om at rykke madlavningen ud på de enkelte plejehjem er et opgør med den centralisme, som tidligere dikterede udviklingen i samfundet. Tingene kunne ikke blive store nok. Jeg er med på, at der kan være noget at hente ved stordrift og synergieffekter, men vi kan ikke gøre alt op i kroner og øre.