Midtjyske Meninger: At bo i et lokalsamfund

21. april 2021, 12.26

Som sultne lemminger, kaster vi os ud fra stejle klippeskråninger i desperation for at finde vådt og tørt. Caféer, værtshuse og restauranter genåbner i dag efter en lang corona-nedlukning, men lad os ønske at restauratørerne kommer godt i gang, og kan hente bare lidt af det tabte hjem. Et oplagt emne til dagens klumme, men jeg er ved at være træt af, at tale og høre om corona, så jeg vil bruge min spalteplads på et andet emne.

Jeg bor i Kragelund, vi ligger på en stolt 23. plads ud af 30 på listen med borgernes indtægter i de enkelte områder i Silkeborg kommune (målt på os der er i arbejde).

Hvad fordriver man så tiden med i Kragelund, nu hvor man ikke ligger i top 5 af de mest velhavende områder, og ikke har råd til at have en stor båd liggende i søen, som man kan bruge sin tid på? Du kan f.eks blive medlem af den lokale idrætsforening, hvor du bl.a. kan udøve alle de klassiske sportsgrene som fodbold, håndbold og gymnastik, eller du kan spille badminton i vores næsten nye sportshal, hvor der forresten også ligger et fitnesscenter. I vores nyistandsatte klubhus har man også fundet plads til eSport, som efter min opfattelse, favner nogle unge, som vi ellers ikke så i foreningslivet.

Når du har okset rundt og er kommet til at svede, kan du tage forbi svømmebadet og få en forfriskende dukkert i kommunens eneste udendørs svømmebad.

Kragelund har også en børnehave, en kirke, en købmand og et plejehjem - dette sammen med et velfungerende foreningsliv = en total løsning fra vugge til grav, du behøver aldrig at bevæge dig udenfor byskiltet (købmanden har pakkeservice til dine internet køb).

For at foreningslivet kan fungere, kræver det masser af frivillige timer. Mange steder oplever man, at forældrene parkerer udenfor idrætshallen, og sender børnene ind til sport. På den måde undgår man behændigt at møde træneren, som måske kunne finde på at række ud og spørge, om du kunne tage en kage med næste gang, eller samle ind til dit barns træners jubilæum.

Det er ikke altid nemt at finde en frivillig til at gå ind i en bestyrelse, og det besværliggør at lave gode tilbud til medlemmerne. Heldigvis er det ikke noget vi oplever i Kragelund, og det er helt sikkert årsagen til, at vi har et velfungerende lokalområde.

Det er vigtigt, at bestyrelsen forstår at gøre opgaverne overkommelige, hvis den frivillige oplever, at man både skal være træner og lave slidsomt administrativt arbejde, så brænder man ud.

En anden løsning er, at få flere til at afse bare en time eller to om måneden, så er der mindre arbejde. En opfordring herfra, næste gang dit barns træner spørger om hjælp, eller du ser et opslag i din lokale Facebook gruppe, så spring på. Det er utroligt sjovt og givende at være frivillig, du møder en masse interessante personer, som du aldrig ellers vil have mødt.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.