Er vaccinepas lovligt og nødvendigt?

5. februar 2021, 12.05

CORONA Mange ånder lettet op, men man burde måske lige trække vejret en ekstra gang. Regeringen er 2. februar blevet enig med erhvervslivet om at indføre et digitalt coronapas. Det er et bevis for at have modtaget vaccine mod covid-19 og dermed få adgang til at deltage i diverse arrangementer og til at rejse udenlands uden risiko for at blive smittet eller for selv at smitte andre.

Er det lovligt? Europarådet har d. 27. januar vedtaget en resolution for »Covid-19 vacciner: etiske, lovlige og praktiske overvejelser« med punkterne 7.3.1. og 7.3.2. om, at ingen må vaccineres mod sin vilje, og at ingen hverken politisk, socialt eller på anden vis må presses til at blive vaccineret. De 47 medlemslande i Europarådet skal påpege overfor borgerne, at vaccination ikke er obligatorisk. Desuden tydeliggøres det, at de ikke-vaccinerede ikke må blive udsat for nogen forskelsbehandling. Diskrimination bliver udtrykkeligt forbudt, selv når der er tale om eksisterende sundhedsrisici, eller fordi nogen ikke ønsker at blive vaccineret.

På et EU-topmøde d. 21. januar har EU-landene meddelt, at de ikke er parate til at drøfte vaccinepas. Så man kan undre sig over, at det danske erhvervsliv alligevel kan få en aftale i hus med den danske regering få dage senere.

Lige så uetisk er det at skabe et A- og B-hold, hvis nogle mennesker helt lovligt takker nej til vaccinen

Marie Raes

Iflg. Professor Allan Randrup Thomsen er der op til 30% risiko for, at en vaccineret stadig kan smitte andre eller selv blive smittet på trods af sin vaccination. Ingen kan vide, hvem der tilhører de resterende 70%, så der er en indbygget falsk tryghed i både vaccinen og vaccinepasset.

Vaccinerne er desuden ikke testet på forsøgspersoner, som har været smittet. Inden man modtager vaccinen, bør man vide, om man har behov for den. Har man været testet positiv, har man formentlig dannet antistoffer og opnået immunitet på helt naturlig vis. Har man været syg med virussen, har man også opnået immunitet. Unge og raske borgere kan have været smittet uden at vide det og har måske allerede opnået immunitet.

Alle disse naturligt immuniserede borgere har ingen sundhedsmæssig fordel af at blive vaccineret, og ingen kender virkning eller bivirkninger af at få vaccinen oveni sine egne antistoffer mod virussen. Skulle disse borgere risikere ukendte, sundhedstruende bivirkninger blot for at få et dokument?

Det er uetisk og formentlig også ulovligt, at nogle bliver lukket ude fra naturlige sociale og kulturelle rettigheder, fordi de tilfældigvis allerede er immuniserede på naturlig vis. Lige så uetisk er det at skabe et A- og B-hold, hvis nogle mennesker helt lovligt takker nej til vaccinen.