Det indskrænkede overskud

Udgivet:10. februar 2016, 13.29

Læsetid:3 minutter

Af René Gade Folketingsmedlem, Alternativet

7 år siden

DEBAT Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er uenig med de fleste, der stemmer på Dansk Folkeparti, om rigtig mange politiske emner, og om hvordan vi ser på Danmarks muligheder i et udfordret verdensbillede. Det er dog ikke ensbetydende med, at jeg ikke har forståelse for partiets holdninger - for det har jeg, vi tror simpelthen bare på vidt forskellige løsninger.

Når det er sagt, så har jeg gode venner og bekendte, der stemmer på DF. Jeg har ligeledes allerede i min første tid på Christiansborg og i min storkreds mødt mange hjertevarme, ambitiøse og vidende politikere fra partiet. Og selvfølgelig har jeg det! Det er jo bare politiske holdninger, der er forskellen på os. Vi er børn af Danmark, mødre, fædre, bedsteforældre og samfundsinteresserede voksne mennesker, der alle vil det bedste for Danmark og Verden. På den måde, vi nu en gang tror mest på hver især.

Og som med religion skal vi altså lige huske på én ting: Ingen af os har patent på sandheden. Vi vælger selv, hvad vi tror på - og i mine øjne er vores ypperste opgave at sikre, at vores engen livsglæde og succes, ikke er på bekostning af andres. Det er en god værdi at skimte efter, når vi vælger til og fra i politik og i hverdagen.

Jeg er sikker på, at hvis jeg stod i en situation, hvor jeg havde brug for hjælp, og der var en person lige over for mig, som rent faktisk så mig lige ind i mine 'ottendedel-sigøjner/et-eller-andet-syd-for-grænsen-farvede-brune-men-ellers-pæredanske' øjne, så ville der være lige så mange af dem, der stemte DF, som ville give mig den nødvendige og empatiske håndsrækning til at blive reddet.

Vi kan ikke og må ikke dømme hinanden på partifarver. Det er unuanceret og uden forståelse for andres situation og bevægegrunde her i livet. Personligt undres jeg derimod over nedladende og generaliserende holdninger, der ikke har overskud og nysgerrighed for andre mennesker. Uanset vedkommendes oprindelsesland, kultur, politiske ståsted, religion, fritidsinteresser og spisevaner. Men det er vist ikke kun det ene eller det andet parti, der tillader sig det. Så heller ikke der, går generaliseringen.

Hvis der derimod er en ting, der er sikkert, så er det, at det er meget farligt, at blive enige om, at der er nogen, man ikke vil tale med eller forsøge at forstå - fordi man ikke synes, at DE vil dialogen. Her er det sundt at tage spejlet op foran sig selv, så man kan nyde selvforståelsen ... lige indtil man forhåbentligt på et tidspunkt får nok - og igen orker at se og lytte til andre.

Så værsgo, her er et lille spejl til en dygtig TV-mand, der i sidste uge bestemte sig for at udvandre fra et radiostudie, fordi han ikke gad at debattere med et medlem af Dansk Folkeparti. Måske sidder denne TV-mand lidt for fast og godt i netop sin egen kasse. Tak for alle de gode oplevelser på DR - men husk endelig på, at du har fået lov til at skabe dem for os alle sammen, til os alle sammen og på skuldrene af netop et fællesskab, der inkluderer os alle sammen. Når vi ser med, er det fedt, hvis du også vil lytte lidt.