Der er behov for natbusser i Silkeborg

Udgivet:06. november 2021, 08.02

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Nicoline Thorndal Katinka Stenholt og Julie Rask. Elever på Silkeborg Gymnasium

TRYGHED Silkeborg har brug for natbusser. Mange unge har problemer om natten, når de skal hjem fra midtbyen. Derfor vælger mange unge at cykle fulde hjem, eller gå alene i mørket. Dette er meget usikkert for de unge, og desuden er det også ulovligt at cykle mens man er påvirket. Ikke alle har forældre, venner eller bekendte, som har mulighed for at hente de unge efter en bytur. Det skaber mange bekymringer hos de unge og ikke mindst hos forældrene.

Vores undersøgelse på Silkeborg Gymnasium blandt eleverne, med knap 600 besvarelser, viser, at 61% af eleverne føler sig utrygge, når de skal hjem fra byen. 25% har svaret, at de cykler hjem efter en bytur, hvilket er risikabelt og uansvarligt. Man kan argumentere for, at taxaer er til rådighed, men flere unge har også haft dårlige erfaringer med taxature, både fordi de har haft en uheldig oplevelse, men også fordi taxaerne kan være optaget, og man ikke præcist ved, hvornår de kører. Derudover rækker pengene ikke altid til en taxa som ung.

Et sikkert og godt alternativ er derfor natbusser. Natbusserne skal køre på bestemte ruter, der kommer vidt omkring i Silkeborg. Derudover skal de også køre på bestemte dage, hvor behovet er størst, primært fredag og lørdag, ifølge eleverne på Silkeborg Gymnasium. Både unge og forældre får gavn af natbusserne. Det skaber tryghed hos unge og forældre. Det er mere sikkert at komme hjem og kan forhåbentlig mindske antallet af fulde cyklister. Tanken er ikke, at flere busser skal køre rundt hver time, men en gang eller to, på tidspunkter hvor unge oftest tager hjem fra byen. Herefter er den almindelige offentlige transport til rådighed.

Alternativet med natbusserne har fået stor opbakning blandt eleverne på Silkeborg Gymnasium. Undersøgelsen, udført af eleverne, viser at 497 ud af 600 elever ville benytte sig af natbusser, hvis det var en mulighed. Vi tror derfor ikke, der vil være et problem med, at for få vil benytte sig af natbusserne, trods det var problemet for 10 år siden. Vores spørgeskema slutter med spørgsmålet »Ville du benytte dig af natbusser, hvis det var en realitet?«, hvor 50,8% svarer »Ja, hver gang« og 39,9% svarer »Ja, nogle gange«, altså i alt 90,7%.