Måneambitioner lever igen 50 år efter Apollo 17

Artemis-missionen skal sætte mennesker på Månen, mere end 50 år efter at folk sidst gik rundt deroppe.

Udgivet:07. december 2022, 06.31

Læsetid:2 minutter

Eugene Cernan blev i 1972 den sidste mand, som har gået på Månen. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

1 måned siden

KØBENHAVN Onsdag er det 50 år siden, at Apollo 17 blev opsendt. Missionen er den seneste, der har sat mennesker på Månen, men interessen for Månen er ved at genopstå.

Det amerikanske rumfartsagentur, Nasa, planlægger at sende mennesker til Månen igen i 2025 som en del af Artemis-missionen.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

I denne uge vil det være 50 år siden, at de sidste mennesker gik på Månen. Det skete, fire dage efter at Eugene Cernan, Ronald Evans og Harrison Schmitt blev sendt afsted med fartøjet Apollo 17.

Kun to af besætningens medlemmer - Cernan og Schmitt - gik rent faktisk på Månen. De sluttede sig dermed til den gruppe af 12 mennesker, der har gået på månen.

Siden missionen i 1972, har der været planlagt flere månemissioner, men ifølge astrofysiker Tina Ibsen forsvandt interessen med tiden.

- Befolkningen mistede interessen for det. Det er dyrt at sende mennesker til Månen, så man mistede simpelthen opbakningen til at bruge de penge, sagde hun mandag til Ritzau.

Men nu er interessen øjensynligt vendt tilbage.

Artemis-programmet vil i første omgang sende fire astronauter i kredsløb om Månen i rumfartøjet Orion. To af de fire vil blive sat i et fartøj, som kan lande på Månen.

- Vi flyver tilbage til Månen for videnskabelig opdagelse, økonomisk vinding og for at inspirere en ny generation af opdagelsesrejsende, skriver Nasa i en pressemeddelelse.

- Vi bevarer amerikansk dominans inden for udforskning, mens vi bygger en global alliance og udforsker det dybe rum til gavn for alle.

Den opsendelse er i øjeblikket skemalagt til at starte tidligst i 2025.

Artemis-programmet startede med opsendelsen af Artemis 1, som skete 16. november i år, efter at den var blevet udskudt flere gange. Efter planen skal den være i månekredsløb, inden den lander på Jorden igen 11. december.

Artemis-missionerne til Månen skal blandt andet forberede udsendelsen af mennesker til planeten Mars.

/ritzau/