Midtjyske Meninger: Det handler om rigtige, små mennesker

14. november 2019, 12.56

Foto: Martin Ballund

To notitser i Avisen fanger min opmærksomhed på en måde, så jeg kommer til at tænke på, om verden virkelig er af lave, og om sund fornuft er sat ud af spillet - i hvert fald bliver jeg harm og bedrøvet, når jeg læser de to tekster. Begge handler om mangel på forpligtelse, empati og omsorg overfor børn.

I den ene sag har det været nødvendigt at gå til domstolene for at sikre, at børn af lesbiske beholder deres medmor.

Jeg er forundret over, at man kan blive enige om at få et fælles barn, og når man så går fra hinanden, er medmor løst fra alle forpligtelser overfor barnet. Det signalerer, at det her med at få børn, det er bare noget, vi leger. Når det bliver svært, kan den ene part bare gå.

Selvom dårligt samarbejde kan give masser af bøvl, har børn af lesbiske også krav på et ophav. Det har retten så også slået fast. Tænk, at sådan en sag skal i retten, for er det ikke indlysende, at når man anskaffer et ægte, levende barn, så bliver man forældre, ligegyldigt hvilket køn man er, og så må man minsandten også påtage sig det ansvar, der følger med!

Den anden artikel handler om Mathias Tesfayes lovudkast om fremmedkrigeres børn. Disse børn skal ifølge lovudkastet ikke automatisk have dansk statsborgerskab, selvom de er børn af danske forældre. Det betyder, at ungerne bliver statsløse, og det kan jeg ikke forestille mig, der skulle kommer noget godt ud af.

Selvom det er forkert at være en del af terror, så er børnene dog ikke født med at være terrorister, og de bør som alle andre børn have de bedste muligheder i livet. På den måde vil de selvfølgelig også have de største chancer for at udvikle sig godt.

Hvis de bliver gjort statsløse fra fødslen, kan det nemt betyde, at de senere i livet bliver vrede og bitre på samfundet og derfor kommer til at give fanden i et land, der har givet dem så dårlig en start på tilværelsen, og der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, at det kan give basis for en rigtig træls udvikling med manglende respekt for et samfund, der således har jokket på deres menneskerettigheder. At være statsløs er en voldsom straf at få.

Det kan aldrig være i orden at straffe børn for deres forældres ugerninger, og det kan muligvis åbne for, at også andre børn mister statsborgerskab, hvis deres forældre har forbrudt sig alvorligt på anden vis. Ungerne er vores håb og vores fremtid. De fortjener det bedste, ligegyldigt hvem der er deres forældre.

Så länge det finns ungar så finns det hopp (Cornelis Vreeswijk).