Voldby Kirke i »regnfrakke« - skal have nyt tegltag

Arbejdet til 1,7 millioner kroner vil ikke forstyrre brugen af den snart genåbnede kirke

12. maj 2020, 13.49

Det nye tegltag koster 1,7 millioner kroner. Det bliver af den nutidige slags med undertag, så man slipper for at skulle lappe utætheder efter hver vinter. Udefra vil det nye tag dog ligne det gamle.

VOLDBY Voldby Kirke har oplevet mangt og meget i de 800 år, den har stået på sin lille bakke midt i landsbyen - men aldrig det, den prøver lige nu: At være i regnfrakke.

Den fine romanske kirke fra 1200-tallet skal have nyt tag, og for at sikre dette arbejde bedst muligt er hele kirken pakket ind i presenninger.

Presenningerne bæres af et stort stillads, og inde under er arbejdet godt i gang.

De gamle røde teglsten er kommet af, og nu er håndværkerne i gang med at tage et nærmere tjek på spærene.

Fine gamle bjælker

- Det er nogle fine, gamle bjælker, men når kigger nærmere efter, så dukker der jo gerne nogle småting op, som trænger til en kærlig hånd, siger formanden for Voldby Menighedsråd, Sten Boye Jensen.

Får undertag

Det gamle tegltag trængte så afgjort til at blive skiftet, tilføjer han.

Det var tæt på 60 år gammelt og af den gamle slags med understrøgne sten. Så efter hver vinter har der været et større arbejde med at lappe utæthederne indefra med cement. Det bliver bedre med det nye røde tegltag, der forsynes med et moderne undertag.

Arbejdet koster omkring 1,7 millioner kroner, og Sten Boye Jensen venter, at der vil være afsluttet sidst i juli.

- Det hele foregår oppe på loftet, så det vil ikke forstyrre aktiviteterne i kirken, som jo nu snart kan åbne igen, siger han.

Ny plads til gamle gravsten

Der er i øjeblikket også arbejde i gang nede på Voldby Kirkegård. I det nordvestlige hjørne er kirkegårdsmedarbejdere i færd med at anlægge et såkaldt lapidarium - en samling og udstilling af gamle gravsten.

Anlægget er tegnet af kirkegårdsleder Jens-Vilhelm Mortensen og udformes som en cirkel med fire felter. I midten er placeret en rund bænk, som kirkegårdens gæster kan tage et hvil på. I felter rundt om vil et halvt hundrede bevaringsværdige gamle gravsten blive udstillet, og imellem disse felter anlægges blomsterbede. Det hele kantes af store lyse granitsten.

Lapidariet ventes færdigt efter sommerferien.

De 60 år gamle tagsten er allerede fjernet, og nu får spærene et grundigt tjek. - Det er nogle fine, gamle bjælker, men når kigger nærmere efter, så dukker der jo gerne nogle småting op, siger Sten Boye Jensen.
Det nye lapidarium er tegnet af kirkegårdsleder Jens-Vilhelm Mortensen og arbejdet udføres af kirkernes egne medarbejdere. Her er Lene Filipsen og Fritz Alber i gang med at placere granitsten i cirkelform.
Sådan ser Voldbys 1200-tals-kirke ud, når den ikke er pakket ind i presenninger. Foto: Voldby Sogn