Resultater er bedre end æren

Udgivet:03. maj 2019, 12.48

Læsetid:2 minutter

Af Kristian Pihl Lorentzen Venstre

4 år siden

Da jeg i november 1993 blev valgt som medlem af kommunalbestyrelsen i Kjellerup Kommune (fra 2007 Silkeborg Kommune) blev jeg gratuleret af min gode ven, fhv. forsvarsminister Knud Enggaard. Han gav mig dette gode råd med på vejen: »Kristian, hvis du vil lade andre få æren for det, så kan du få gennemført rigtig meget som politiker«. Efter mere end 25 år som folkevalgt - først i kommunen, derefter på tinge - kan jeg stærkt bekræfte Enggaards kloge ord.

Desværre er det normalbilledet på Christiansborg, at der bruges rigtig mange gode politiske kræfter på at nedgøre andres ideer og politik, mens egen fortræffeligheder og ufejlbarlighed fremhæves konstant. Maleren Rasmus Larsen havde givetvis også denne tendens i baghovedet, da han på den 248 meter lange frise i Vandrehallen på Christiansborg malede de kloge ord: »Stakket er stridens glæde«. Hvis vi politikere bruger vores tid og kræfter på at strides og kæmpe om æren, så er det ikke til gavn for befolkningen. Eller for politikernes generelle omdømme.

Se blot i denne tid i Storbritannien, hvor et ufatteligt politisk brexit-abespil opføres foran en rystet befolkning i det ellers hæderkronede parlament. Jeg var i London for nogle uger siden og mødte mange englændere, der udtrykte ønske om, at deres politikere ville sætte sig sammen og finde en kompromisløsning til gavn for deres land og befolkningen.

Her i Danmark er der heldigvis også tradition for forholdsvis mange brede politiske aftaler, hvor man bøjer af mod hinanden for at opnå stabilitet og ro i en længere periode. Eksempelvis omkring aftaler om forsvaret, politiet, energipolitik og klimapolitik. Mange lovforslag vedtages med brede politiske flertal. Den slags resultatorienteret politik skal vi satse mere på i fremtiden.

Lige nu er det dog mere end svært. I skrivende stund har statsministeren endnu ikke trykket på valgknappen, men det sker givetvis meget snart. Derfor er der en højspændt stemning på Borgen - og ikke den helt store forhandlingsvilje eller lyst til at imødekomme andres synspunkter. Valgkampretorikken kører allerede i højeste gear. Profilen - og glorien - pudses af. Mange længes som jeg efter, at vælgerne skal tale, så luften kan blive renset og fokus kan komme tilbage på det resultatorienterede samarbejde på tværs af partier.

Jeg ønsker alle en god og sober valgkamp, som jeg selv tyvstartede lidt forleden med »Pihle-banko« i Kjellerup og »Mød Pihl på dybt vand« i Silkeborg. Jeg er 100 procent klar til en tørn mere. Der er hårdt brug for stærke og lokalt forankrede midtjyske stemmer på Borgen. Resten er heldigvis op til vælgerne.

Afslutningsvis vil jeg fremhæve, at vi på valdemarsdag den 15. juni 2019 kan fejre 800 års fødselsdag for verdens ældste og flotteste flag, Dannebrog. Jeg har ikke forestille mig noget flottere symbol og samlingspunkt for vore dejlige land, vores folkestyre og vores umistelige danske værdier. Det er værd at fejre landet over. Længe leve Dannebrog!