112

Tiltalt for dobbeltdrab: Tidligere LTF-præsident blev mentor for unge i Silkeborg

En tidligere præsident i banden Loyal To Familia søgte tilflugt i Silkeborg, hvor han blev mentor for unge. Nu er han tiltalt for at have planlagt et dobbeltdrab i Kalundborg

Udgivet:15. marts 2023, 14.55

Læsetid:3 minutter

Foto: Martin Ballund

SILKEBORG En mand i 30’erne er tiltalt for at have planlagt et dobbeltdrab i Kalundborg i 2020, mens han boede i Silkeborg, hvor han var mentor for unge.

Det er kommet frem i dag i Retten i Holbæk. Manden er tidligere præsident for Loyal To Famlias Greve-afdeling i 2016-2017, og i retten fortalte han, at han søgte tilflugt i Silkeborg i 2019, efter han var udsat for et knivstikkeri.

Manden nægter sig skyldig. Han kender hverken de to, der blev slået ihjel i Kalundborg, eller en tredje, der blev forsøgt dræbt, understreger han.

Rækkehus og fleksjob i Silkeborg

Han forlod efter eget udsagn bandemiljøet i 2017, da han skulle have et barn. To år senere blev han ringet op af en person fra politiets bandeafdeling, som havde en ildevarslende melding.

- De siger, at de har hørt på vandrørene, at mit liv er i fare, sagde den tidligere bandeleder i Retten i Holbæk.

Ekspræsidenten, der er skaldet og har mørkt skæg, blev samme år udsat for et voldeligt overfald, da han var på vej ned for at træne i et fitnesscenter. Han blev stukket med kniv, men overlevede.

På grund af det hele rejste han alene fra Greve og flyttede ind i et rækkehuskompleks i Silkeborg for at få miljøet og truslen på livet på afstand.

Han kom i arbejdsprøvning og ressourceforløb, og det gik godt. Faktisk blev han ansat i fleksjob i sin egen mentors virksomhed. Her hjalp han unge i et værksted med at bygge sheltere og andet, som bagefter blev solgt.

Og det er ifølge ham det liv, han lever, da drabene fandt sted en tidlig tirsdag aften i november 2020.

Ifølge anklagemyndigheden blev to mænd på 21 og 24 år likvideret i fuld offentlighed på en parkeringsplads foran Meny i Kalundborg, mens supermarkedet havde åbent og en kunde var i butikken. En tredje mand blev ramt af tre skud og var i livsfare, men han overlevede.

Fem mænd er allerede dømt i sagen. De blev sidste sommer idømt livstid for at have udført det brutale dobbeltdrab og forsøgt at dræbe den tredje mand på 20 år som led i en bandekonflikt. Men det skete ikke alene, mener anklagemyndigheden.

De fem var mændene på gulvet, mens de to formodede bandefigurer trak i trådene, har Anja Lund Liin tidligere sagt.

I foråret 2021 flyttede den tidligere Loyal To Familia præsident fra Silkeborg og tilbage til Greve.

Hjernen bag drabene

Manden, der boede i Silkeborg, sidder sammen med en anden mand på anklagebænken i dobbeltdrabssagen, men anklagemyndigheden mener ikke, at nogen af de to affyrede de mange og dødbringende skud.

De var i stedet hjernen bag, mens andre udførte gerningen, mener specialanklager Anja Lund Liin. Det skal beskeder sendt via en krypteret beskedtjeneste kaste lys over under sagen, fortæller hun.

Den tidligere LTF-præsident giver derimod et indtryk af, at hans liv var på en helt anden og mere lovlydig kurs.

Begge de tiltalte i sagen nægter sig skyldige og vil frifindes. Sagen fortsætter efter planen frem til 3. maj.

Fem andre mænd er allerede dømt i sagen. De blev ved samme byret sidste sommer idømt fængsel på livstid, mens en sjette blev frifundet. Alle de domme er anket til landsretten, som vurderer sagen i 2024.

/ritzau/