Asger Jorn var egoistisk og i sine drifters vold

Udgivet:12. maj 2022, 14.58

Læsetid:1 minut

Af Uwe Max Jensen. Jægergårdsgade 152 Aarhus

PRIVATLIV I kølvandet på den kvindelige performancekunstner Ibi-Pippi Orup Hedegaards dobbeltmodifikation af Asger Jorns modifikation Den Foruroligende Ælling på Museum Jorn i Silkeborg er Asger Jorn af flere blevet ophøjet til helgenstatus.

Intet kunne være mere forkert.

Asger Jorn var i sit privatliv et dybt egoistisk menneske, der satte sine egne behov over andres.

I 1948 stjal Asger Jorn sin ven Constants kone. Jorn havde grundlagt kunstbevægelsen Cobra sammen med den hollandske kunstner Constant, men det afholdt ham ikke fra at indlede et kærlighedsforhold til Constants kone Matie van Domselaer. Jorns snigløb af Constant blev i øvrigt begyndelsen til enden for Cobra-bevægelsen, da de hollandske medlemmer af Cobra lagde afstand til Jorn, da de fandt ud af, hvad der foregik mellem Jorn og van Domselaer.

Heller ikke forholdet til Matie van Domselaer holdt i længden. Asger Jorn forlod hende til fordel for den purunge Nanna Enzensberger, som han gjorde gravid, mens har stadig var gift med van Domselaer.

Asger Jorn var ingen helgen. Han var på kærlighedsfronten en dybt egoistisk mand, der fulgte sine seksuelle impulser og brugte pikken som pejlemærke.

Det tager intet fra manden som kunstner. Men det er en del af fortællingen om Jorn, som offentligheden også bør kende.

Indlæser debat