Fire gode grunde til at stemme ja

Udgivet:11. maj 2022, 10.36

Læsetid:1 minut

Kristian Pihl Lorentzen. Foto: Steen Brogaard

Af Kristian Pihl Lorentzen Medlem af Folketinget (V)

AFSTEMNING Der er fortsat mange vælgere, der er i tvivl om, hvad de skal stemme den 1. juni. Respekt for denne tvivl. Jeg vil her nævne 4 gode grunde til, at jeg stemmer JA til EUs forsvarssamarbejde.

1) Sammenhold. Med Ruslands invasion af Ukraine kan vi se, at vores fjender er villige til at gå i krig for at bestemme over frie lande i Europa. Det kræver politisk sammenhold og fælles vilje i EU til at gå imod krigsforbrydere som Putin.

2) Indflydelse. Danmark skal have indflydelse på forsvarssamarbejdet i EU. Danmark og Malta er de eneste lande i EU med et forsvarsforbehold. Invasionen i Ukraine sætter gang i udviklingen af EU’s forsvarssamarbejde. Danmark skal være med til at præge udviklingen og være med til at bestemme, hvilken retning forsvarssamarbejdet skal gå.

3) Styrk Nato. Forsvarsalliancen Nato ønsker et stærkt europæisk forsvarssamarbejde. USA og Nato ønsker et stærkt forsvarssamar- bejde i EU. Nato’s generalsekretær Jens Stoltenberg har udtalt, at »Nato og EU er to sider af same mønt. Vi har forskellige roller, opgaver og medlemskaber. Men det vi gør, understøtter hinanden.«

4) Ingen EU-hær. Det er stadig Folketinget, som beslutter, om danske soldater skal i krig. Et JA betyder, at vi kan samarbejde om missioner med EU. Det betyder ikke, at danske soldater skal indgå i en EU-hær - som i øvrigt slet ikke findes. Danske soldater vil aldrig blive sendt på mission uden dansk samtykke i Folketinget. Og danske soldater vil naturligvis bære Dannebrog på skulderen.

Indlæser debat