Usund sammenblanding af kommunalvalg og skolestruktur

26. juni 2020, 12.35

SKOLESTRUKTUR Den nye skolestruktur i Skanderborg Kommune skulle have været en langtidsholdbar løsning. I stedet er udvalgsarbejdet blevet kapret af personlige motiver for det kommende kommunalvalg, og det risikerer at koste borgerne dyrt.

Den 26. februar i år fremlagde Undervisnings- og Børneudvalget en bruttoliste med 20 forslag til en ny skolestruktur. Udvalget inviterede borgerne til at komme med deres bidrag gennem en tre måneder lang åben proces. For som formand Trine Frengler gentog så sent som den 10. juni i TV2 Østjylland, er intet besluttet endnu. Eller er det?

Allerede i den 16. oktober, altså fire måneder før den »åbne proces« blev sat i gang, udtalte medlem af Undervisnings- og Børneudvalget for Venstre, Jens Szabo, til Midtjyllands Avis, at han glædede sig over, at der var blevet sat penge af til vejomlægning ved Ry Hallerne, fordi det herved ville blive lettere at lægge en skole i området ved hallerne.

Jens Szabo er til daglig leder af netop Ry Hallerne og har derfor interesse i en ny udskoling i området. For ikke at tale om de stemmer, der ligger i at skaffe nybyggerne på Kildebjerg, Vessø Vænge, Tippethøj og Skæphøj en skole i gåafstand.

Forslag 1 i oplægget til den nye skolestruktur den 26. februar var derfor ikke overraskende: at bygge er ny tresporet skole ved Kildebjerg i Ry, lukke landsbyskolerne Knudsø Skolen og Bjedstrup Skole og flytte eleverne til den nye skole ved hallerne.

Uheldigvis for Jens Szabo viser kommunens egne beregninger, at kommunen kan spare anlægsomkostninger på i alt 44 mio kr., ved at udnytte eksisterende lokaler på det tidligere plejecenter Ryvang og Stadion Alle 2 lige over for Mølleskolen og bevare landsbyskolerne Bjedstrup Skole og Knudsø Skolen - sammenlignet med at bygge nyt ved hallerne.

Mens Jens Szabos vil lægge millioner ekstra i en ny centerbyskole i Ry, er en anden venstremand nemlig Anders Laugesen gået sammen med Konservatives Thomas Cordtz og DF’s Martin Frausing Poulsen om en regulær landdistriktskampagne skudt i gang med et indlæg i Stiften den 15. juni, hvor de kritiserer den nuværende kommuneplans fokus på centralisering og udvikling af centerbyerne.

Et paradoks skulle man mene.

Men valget er skudt i gang. Jens Szabo har sat alt ind på at slå Anders Laugesen af pinden som borgmesterkandidat. Og det går ud over den nye skolestruktur og kommunens økonomi, der risikerer at lide gevaldigt, hvis den nye skole ved hallerne bliver en realitet.