Skal det være uværdigt og trist at blive gammel?

20. august 2019, 14.45

Skammer vi os - eller lukker vi bare øjne og ører? Vi praler med at Danmark hører til et af de rigeste lande i verden - men noget tyder på det modsatte, da der bliver bliver sparet på ældeområdet.

Til dig, Gitte Willumsen, i MJA den 12. august skriver du: »Ældreborgerne skal have en god pleje«.

Hvordan vil du gennemføre det? Og hvad forstår du ved »bedst mulige forhold for beboerne«?

Er det ved nedskæringer af personale og ansættelsesstop?

Er det ved brug af vikarbureauer, som er langt dyrere end fastansat personale ?

Er det ved brug af vikarer og afløsere der ikke kender beboerne og derfor ikke kan varetage deres særlige behov ?

Det gør beboerne utrygge.

Jeg har selv min mor på et plejecenter i Silkeborg og jeg er helt enig i indholdet af Pia Thomsens læserbrev den 26. juli.

Det faste personale på plejecentret er dygtige, søde og imødekommende og yder en stor indsats - men har slet ikke ressourcer nok til at klare opgaverne. Jeg oplever at personalet bliver stressede, belastede og flere søger væk fra plejecentret.

Det er katastrofalt at vi mister personale som er i besiddelse af stor faglighed, viden og beboerindsigt.

Jeg bliver trist, vred og magtesløs når jeg den ene dag efter den anden finder min mor siddende på sengekanten i sin nat T-shirt med bare ben, tykke og hævede ankler. Det er fordi, at der ikke er personaleressourcer til at motivere og hjælpe hende i tøjet og ind i en lænestol. Tænk om der var tid til at hjælpe hende til en gåtur på gangen.

Derudover ville det være dejligt, hvis personalet havde tid til at isætte hendes høreapparater i ørerne og hendes protese i undermunden.

Er det virkeligt nødvendigt at vedligeholdelse af beboernes færdigheder kun kan ydes gennem klippekortordningen?

Jeg ville ønske at personalet havde tid til at vække beboerne, afvente toiletbesøg og hjælpe beboeren på plads inden den varme mad bliver serveret.

Kan det være rigtigt at en stor kommune som Silkeborg - med et kæmpebudget er nødt til at spare de omtalte 16 millioner og indføre ansættelsesstop inden for så vigtigt et område for de ældre mennesker, som har været med til at bygge det samfund op, vi har i dag?

Forkortet af redaktionen