Jyske Bank har købt kæmpe vindmølle

Planen om at blive Co2-neutral bliver nu ført ud i livet

1. juli 2020, 09.15

Der står en række Vestas-vindmøller i Nordjylland, som her i Hansholm. Jyske Bank får en i Hirtshals. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

SILKEBORG Tidligere på året meldte Jyske Bank ud, at banken i 2021 vil være co2-neutral i forhold til el-forbruget i banken, JN Data og Bankdata ved at købe en kæmpe vindmølle. Nu er købet en realitet.

Silkeborg-banken har en Vestas V136-vindmølle i Danmarks første vindmøllepark uden statsstøtte.

Parken blev indviet i december 2019 på Hirtshals Havn, og består af fire Vestas-vindmøller. Planen er, at adgang til billig og miljørigtig strøm skal tiltrække yderligere virksomheder til havnen.

Den første mølle er solgt i andele til i alt 360 private småinvestorer, mens de tre øvrige møller er reserverede af virksomheder, som på sigt ønsker at etablere sig på havnen.

Jyske Bank køber nu én af de reserverede møller for på den måde hurtigt og uden statsstøtte at kunne blive CO2-neutral på elforbrug ved egenproduktion af vedvarende energi.

Banken har fået Finanstilsynets godkendelse til købet og har beregnet, at bankens strømforbrug inkl. eksterne partnere kan dækkes af den strøm, som én af møllerne på Hirtshals Havn kan producere.

- I Jyske Bank vil vi gerne tage vores egen medicin i forhold til det, vi anbefaler vores kunder at gøre. Der er stor fokus på klimaforandringer, og vi har købt en vindmølle, fordi vi gerne vil være med til at reducere CO2-udledningen. For os er det en nulforretning, men det er vi faktisk godt tilfredse med. Hvis man kan bidrage til den grønne omstilling uden udgifter, er det da fornuftigt, siger ordførende direktør Anders Dam.

Købet vækker glæde i Hirtshals.

- Vi er meget tilfredse med nu at have solgt en mølle til Jyske Bank. Der er tale om en af de allerede reserverede møller, som vi sælger, og vi får således tilført midler til yderligere udvikling af havnen også på den korte bane. Aftalen med Jyske Bank er, at vi kan købe møllen tilbage til nedskrevet pris, når og hvis nye virksomheder vil etablere sig på havnen og gøre brug af den grønne strøm. På den måde får vi en optimal løsning også i relation til en bæredygtig lokal erhvervsudvikling, forklarer bestyrelsesformand i Hirtshals Havnefond, Jens Peter Lunden.