Neurocenter klar til at høste frugt af flere års arbejde

Problemer på hjerneskadeområdet satte i 2017 gang i et nyt arbejde

23. april 2021, 11.19

Patienter og pårørendes oplevelser skal forbedre neurorehabiliteringen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen/Hospitalsenhed Midt

HAMMEL Der er problemer med sammenhæng og kvalitet i indsatsen på hjerneskadeområdet.

Sådan konkluderede Rigsrevisionen og Sundhedsstyrelsen for en lille håndfuld år tilbage. Derfor blev projekt »Indtryk og Udtryk« sat til verden, og siden er der arbejdet med tusindevis af de berørte mennesker. Organisatorisk projektleder ved Hammel Neurocenter, Susanne Lillelund, fortæller, at man nu endelig kan bruge resultaterne af flere års arbejde, som indebærer interviews og spørgeskemaundersøgelser.

Nu står vi endelig klar med den første samlede besvarelse, som skal hjælpe os med at forbedre os

Susanne Lillelund, organisatorisk projektleder ved Hammel Neurocenter

- Siden 2017 har vi i regi af Indtryk & Udtryk arbejdet systematisk på at udvikle værktøjer til at indhente borgere og pårørendes perspektiv på deres rehabiliteringsforløb, og nu står vi endelig klar med den første samlede besvarelse, som skal hjælpe os med at forbedre os, siger Susanne Lillelund.

Læs også
»Big data« spiller vigtig rolle i nyt værktøj
+Abonnement

Føler sig inddraget

Svarene viser, at borgere og pårørende føler sig inddragede i deres genoptræning, og at de er overvejende tilfredse med overgangen mellem region og kommune. Men der er ikke nær så høj grad af tilfredshed, når det kommer til psykosocial støtte, håndtering i forhold til fremtid, håb og livskvalitet eller hjælp til samtaler med pårørende.

- Disse svar gør mig nysgerrig på at udforske, om der er tidspunkter i forløbet, støttesamtalerne er bedst placeret, mens det rejser også spørgsmål om, hvordan vi kan klæde vores medarbejdere bedre på til at støtte borgerne og deres pårørende i at håndtere psykiske og sociale konsekvenser, siger Susanne Lillelund.

Læs også
Ny international liste: Neurocenter blandt verdens bedste specialsygehuse
+Abonnement

Generelt skal svarene hjælpe med at forbedre arbejdet på området, og resultaterne giver stof til eftertanke.

- Selvom vi eksempelvis godt vidste, at træthed er en væsentlig faktor efter en hjerneskade, overrasker det os, at 70 procent af de adspurgte rapporterer det som et dominerende symptom. Det giver selvfølgelig anledning til at sætte yderligere fokus på støtte til borgernes håndtering af træthed i deres hverdag, siger hun.

Læs også
Oprør fra flere end 10.000 sygeplejersker: Line afleverer brev og honningkager
+Abonnement

Indlæser debat...